(VIDEO) NAJVEĆA REVOLUCIJA KONTROLE MISLI: Moždanim talasima igrate ovu igricu, uređaj je napokon tu
Foto: Emotiv.com

Virtuelna realnost

(VIDEO) NAJVEĆA REVOLUCIJA KONTROLE MISLI: Moždanim talasima igrate ovu igricu, uređaj je napokon tu

Tech -
Za sada postoji samo jedna igrica koju možete da igrate komandama koje idu direktno iz mozga

U poslednje vreme virtuelna realnost dobila je novo značenje. Sledeći njivo u igranju video igrica dolazi sa novim fantastičnim uređajem koji će vam dati mogućnost da računaru date naredbu razmišljanjem! Naime, ovaj uređaj „čita“ moždane aktivnosti.Demonstracija se održala u Barseloni, gde je uređaj javno izložen i mogao je da se testira, piše Dejli mejl.

Foto: emotiv.com
Foto: emotiv.com

Za sada postoji samo jedna igrica koja može da radi sa ovim načinom upravljanja. Razvijena je od australijske firme IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), a uređaj koji čita moždane talase zove se Emotiv i direktno je povezan sa konzolom.Prvi korak je da naučite uređaj koje je vaše „neutralno stanje“. Ovo zahteva da se potrudite da ne razmišljate ni o čemu. Posle toga treba da razmišljate o nekoj radnji koja je trajna i asocira na vožnju automobila, iako misao ne mora da bude orijentisana na vožnju motornog vozila.

Ilustracija
Ilustracija

Kada uređaj „nauči“ osnovne komande, igra može da počne. Automobil počne da se kreće kada mozak počne da razmišlja o trajnoj radnji. Senzori ovog uređaja mere moždane talase i po njima prave šablon razmišljanja korisnika. Nažalost, ovaj proizvod se neće u skorije vreme pojaviti kao standardna oprema u igranju video igrica, ali je sigurno budućnost virtuelnog sveta. Već postojeći uređaj može se kupiti za 500 dolara, a može da se koristi sa već postojećim sistemom i jednom igricom.

http://www.youtube.com/watch?v=E66tuKQAMcU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track