EKSPLOZIJA NA SUNCU: Mogući problemi sa radio vezama i GPS-om

Najmoćnija ove godine

EKSPLOZIJA NA SUNCU: Mogući problemi sa radio vezama i GPS-om

Tech -
Solarna oluja nastaje kada se magnetna energija koja je izgrađena u solarnoj atmosferi iznenada otpusti u aktivni regionima oko sunčevih pega. Učestalost varira od nekoliko dana kada je Sunce posebno aktivno, do nedelju dana tokom mirnih perioda

Prema informacijama Američkog centra za predviđanje vremena u svemiru, u Bulderu u Koloradu, eksplozije na Suncu će izazvati gašenje nekih radio-veza visokih frekvencija iznad određenih oblasti nad Zemljom.

Ova opservatorija je zabeležila pojavu prve značajne solarne eksplozije. Ona je primećena juče i smatra se najmoćnijom u ovoj godini, a predviđa se da će moći da izazove magnetnu oluju na Zemlji, i to već sutra nakon pomračenja.

Solarne oluje su moćni izlivi radijacije, ali štetna zračenja koja nastaju tokom ove pojave ne mogu da prodru kroz našu atmosferu. Tako da neće fizički uticati na ljude na površini Zemlje

Međutim, ukoliko ona bude dovoljno intezivna, može da poremeti atmosferu u onom sloju gde se nalaze kanali za komunikacione signale i GPS. Ove užarene munje čestica su emitovane iz aktivne oblasti 12297 na Suncu, klase X2.2.

Solarna oluja nastaje kada se magnetna energija koja je izgrađena u solarnoj atmosferi iznenada otpusti u aktivni regionima oko sunčevih pega. Učestalost varira od nekoliko dana kada je Sunce posebno aktivno, do nedelju dana tokom mirnih perioda.

Količina koja se oslobodi je ekvivalentna milionima vodonikovih bombi od 100 megatona koje eksplodiraju u istom trenutku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track