PAZITE SE: Ako ovih 5 stvari objavljujete na Fejsbuku, rizikujete svoju bezbednost
Foto: Rojters

Razmislite dobro

PAZITE SE: Ako ovih 5 stvari objavljujete na Fejsbuku, rizikujete svoju bezbednost

Tech -
Možda o ovome nikada niste razmišljali, ali pripazite šta objavljujete na društvene mreže kako ne biste ugrozili svoju sigurnost

Često nesvesni činjenice da mnoge nedostojne oči mogu da vide ono što objavljujemo na društvenim mrežama, ponekad podelimo previše informacija, a to nije baš tako bezopasno kao što se čini na prvi pogled.

Zato nije na odmet ponoviti šta sve mora da bude sačuvano od javnosti:

1. Kućna i poslovna adresa

Verovatno nećete objavljivati lične adrese, ali ako ste ljubitelj “čekiniranja”, bilo na Fejsbuku ili geotagovanjem na Instagramu, dovoljan je jedan previše znatiželjan čudak koji će lako da sabere dva i dva, pa će kroz učestalost lokacija suziti područje na kome može da vas pronađe.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Fotografije dece

Nikad dovoljno opreza kada je reč o fotografijama na kojima su deca. Razdragani roditelji pogotovo novopečeni, bez previše razmišljanja postavljaju fotke svojih klinaca, pa su tu prva kupanja, trčkaranja po igralištima i odlasci u škole koje lako mogu da se identifikuju… Zato vodite računa o vidljivosti objava i količini informacija koje puštate nadruštvene mreže.

Nikad ne objavljujte fotografije tuđe dece bez pitanja, a ne zaboravite, kada dođe vreme za to, da pitate i sopstveno dete da li se slaže da pustite njegovu fotografiju na Fejs, Tviter ili Instagram.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Detalji sa godišnjih odmora

Putovanja su idealna prilika za mnoge da se pohvale svojim zasluženim odmorom i zanimljivim lokacijama, ali treba imati na umu da se time šalje pozivnica i lopovima. Biće bolje ako pričekate s tim fotkama, pa ih objavljujte do mile volje kad se vratite sa letovanjaili zimovanja.

4. Eksplicitne fotografije

Koliko puta se dogodilo da neko zažali što je učestvovao u snimanju eksplicitnih fotografija, pošto je prethodno verovao partneru, prijatelju, poznaniku… Ili je mislio da se šerovanje intimnih fotografija događa samo drugima?! Ne moramo ni da naglašavamo da ne želite nikakve golišave fotke na svojim javnim profilima, pogotovo ako vam to nije profesija, jer čak i ako ste slobodoumni, možda, recimo, vaš budući poslodavac – nije.

5. Finansijski podaci

Ljudi češće fotografišu svoje kreditne kartice nego što to možete da zamislite, pa ih posle kače na mrežu. Ipak, nemojte da otkrivate svoje prihode i izvode banke jer, uz malo kombinatorike, hakeri lako dođu do željenih brojeva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

(Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track