SUPERKOLAJDER ĆE UNIŠTITI PLANETU ZEMLJU: Naučnici strahuju da će akcelerator napraviti crnu rupu!
Foto: CERN

Stručnjaci upozoravaju: Panika u Sjedinjenim Državama i Evropi

SUPERKOLAJDER ĆE UNIŠTITI PLANETU ZEMLJU: Naučnici strahuju da će akcelerator napraviti crnu rupu!

Tech -
Posle CERN-a, i moćni američki superakcelerator počeo da traži "božju česticu". Reč je, po svemu sudeći o trci za kontrolu ogromnom energijom, međutim nekoliko profesora upozorava da eksperimenti mogu da budu kataklizmični

Naučnici i pravni eksperti izrazili su zabrinutost da bi ambiciozni eksperiment pomoću super-ion kolajdera, u dugom najvećem svetskom akceleratoru čestica (posle CERN-a), mogao slučajno da uništi planetu Zemlju!

Eksperiment, veoma sličan ogledima u CERN-u biće urađen u Brukheven nacionalnoj laboratoriji rijalistik hevi ion kolajderu (Brookhaven National Laboratory's Realistic Heavy Ion Collider - RHIC). Reč je, po svemu sudeći o trci u kontroli ogromnom energijom, koja bi mogla da rezultira, kako pojedinci sumnjaju, smakom sveta! Ista strahovanje odnose se i na nove eksperimente u CERN-u koji uskoro počinju!

Jedan od svetskih najmoćnijih akceleratora čestica RHIC nalazi se u blizini Njujorka. Sposoban je da proizvede čestice toplije od četiri triliona stepeni Celzijusa, ali sada je došao pod lupu nakon što su stručnjaci upozorili da bi mogao da generiše mikro crne rupe i neidentifikovane materije!

Foto: Brookhaven National Laboratory's - RHIC
Foto: Brookhaven National Laboratory's - RHIC

Jezgra čestica se ubrzavaju do brzine svetlosti, pre nego što budu razbijena zajedno u pokušaju da se stvori kvark-gluon plazma, neverovatno vruća supstanca, što se pretpostavlja da se dogodilo neposredno posle Velikog praska! Kada Veliki hadronski sudarač i ceo lanac ubrzavanja čestica budu u pogonu, operateri će raditi u kontrolnoj sobi u smenama od 24 sata dnevno.

Međutim, naučnici i pravni eksperti izrazili su zabrinutost da ambicioznog eksperiment u Nacionalnoj laboratoriji Brukhevn (RHIC), može slučajno da uništi planetu Zemlju, prenosi Dejli mejl! Dok bi eksperiment mogao da pomogne da odgovori na pitanja o tome kako život na Zemlji počeo, kritičari, uključujući i Astronom Royal, upozorili su da bi subatomske čestice zvane '' strangelets" mogle da budu slučajno stvorene. Ove čestice imaju potencijal da pokrenu lančanu reakciju i sve u prirodi promene u 'čudne materije', za koje je naučnik Martin Ris rekao mogle da transformišu planetu Zemlju u "inertnu hiper sferu široku nekoliko stotina metara"!

Naime, RHIC - Drugi svetski najmoćniji akcelerator čestica posle CERN-a - uskoro dobiti ogromnu nadogradnju, čime će povećati svoju moć, ali posle čega bi eksperimente mogao da ode u nepoznatom pravcu. Sa nadogradnjom, RHIC će biti u stanju da generiše kolizije 20 puta jače nego kada je prvobitno sagrađen, što je navelo pravne stručnjake na pitanje da li objekat takođe treba da izvršite više temeljnu procenu rizika.

Erik Džonson, vanredni profesor prava na Univerzitetu u Severnoj Dakoti i Majkl Baram, počasni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Boston napisao je da objekat treba da bude ponovo proceni svoj potencijal kako ne bi stvorio katastrofu u tolikom rasponu koja bi mogla da zbriše život na Zemlji". Materije "strangelets" bi hipotetički, u specifičnim uslovima, mogle da izazovu lančanu reakciju i uništi planetu. Profesori Baram i Džonson su posebno zabrinuti da bi i nizak nivo eksperimenta povećao rizik od stvaranja "strangeletsa". Time bi navodno izazvane mini crne rupe, za šta je potrebno "manje energije nego što je prvobitno mislilo"... Podsetimo, slična zabrinutosti bila je kada je CERN LHC počeo potragu za "Božjom česticom", iako je malo verovatno da stabilne crne rupe može da kreira akcelerator čestica. Čak i da jeste tako, niko nije potvrdio na koji način bi mogle da unište planetu.

http://www.youtube.com/watch?v=1sldBwpvGFg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track