1.000 DINARA MESEČNO: Uskoro počinje naplata sadržaja na Jutjubu
Foto: Profimedia

Bez reklama i bez interneta

1.000 DINARA MESEČNO: Uskoro počinje naplata sadržaja na Jutjubu

Tech -
Osim klasične pretplate za ceo servis, biće dostupne i niže pretplate za određene kategorije poput muzike, sadržaja za decu i druge

Gugl je krajem prošle godine najavio pretplatnički muzički servis "YouTube Music Key" čija je test verzija dostupna samo putem pozivnice, a za njegovo korišćenje biće potrebno platiti 7,99 dolara mesečno. Ipak, osim ovog servisa, Gugl priprema i pretplatu za gledanje videozapisa na Jutjubu, početak naplate videa možemo da očekujemo tokom sledećih nekoliko meseci. U ovoj kompaniji još nemaju definisano ime novog servisa, a pretplatnicima će on omogućavati gledanje videozapisa bez reklama, kao i videa na mobilnim uređajima kako bi ih mogli gledati oflajn.

Takođe, vlasnici kanala na Jutjubu moći će određeni sadržaj da nude samo pretplatnicima tako da će korisnici neke videozapise moći da gledaju samo ako plaćaju mesečnu pretplatu koja bi trebala da iznosi oko deset dolara.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osim klasične pretplate za ceo servis, biće dostupne i niže pretplate za određene kategorije poput muzike, sadržaja za decu i druge. Zanimljivo je kako će vlasnici kanala svoj sadržaj morati da uvrste u pretplatničku ponudu, odnosno ako njihovi videozapisi ne budu dostupni pretplatnicima, Jutjub će takve videozapise namestiti kao privatne.

Nakon uvođenja pretplate, Jutjub će i dalje uzimati oko 45 odsto zarade od reklama, ali će svojim partnerima davati i deo novca od pretplata (taj će deo zavisiti od vremena gledanja njihovog sadržaja i kanala).

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Naravno, pretplata neće biti obavezna, tako da će korisnici moći da uživaju u videozapisima na Jutjubu kao i do sada (osim dela sadržaja koji bi trebao da bude rezervisan samo za pretplatnike), dok će oni koji žele da uživaju u sadržaju bez prikaza reklama i koji će taj sadržaj želeti da vide i na mobilnim uređajima (iako je pitanje koliko će videa moći da puste s obzirom na ograničeni prostor na telefonima) mesečno morati da plaćaju oko 1000 dinara.

(The Verge)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track