TAJNE ŠIFRE NA PERTLAMA: Ako ste tajni agent ovako vezujete cipele
Foto: Printskrin

Pošaljite poruku bez reči

TAJNE ŠIFRE NA PERTLAMA: Ako ste tajni agent ovako vezujete cipele

Tech -
Ako sumnjate da zidovi imaju uši, a vi treba da prenesete bitnu informaciju, mogli biste da vežete pertle kao na slici i vaša poruka će biti primljena

Pretpostavimo na čas da ste tajni agent CIA i morate da kažete drugom agentu da imate važne informacije za njega, ali sumnjate da zidovi imaju uši, Pa, u tom slučaju mogli biste da vežete pertle kao na slici i vaša poruka će biti shvaćena jasno i glasno bez da izgovorite ni reč.

Ova ilustracija je iz nove knjige pod nazivom "službeni CIA priručnik za trikove i obmane", koja je pisana na osnovu dva priručnika koja je pisao profesionalni scenski mađioničar Džon Mulholand. Tokom hladnog rata, CIA je angažovala Mulholanda da nauči operativce svojim trikovima i tajnim signalima koje mogu da koriste na terenu.Priručnici objašnjavaju trikove kako ispustite nešto ili pokupite bez izazivanja sumnje ili kako da dodate iglu ili pilulu sakrivenu u kutiji šibica, dok se jednostavno nudite da nekome upalite cigaretu.

Da bi trik bio dobar, rekao je Mulholand, on mora da bude jednostavan u svojoj osnovnoj ideji, a ako vežbate opuštanje mišića lica, efekat će biti veći.Mulholandovi mali priručnici trebalo je da budu uništeni 1973. godine, ali kopija je otkrivena 2007. godine među odbačenom CIA arhivom od strane obaveštajnog istoričara H. Kita Meltona i penzionisanog oficira CIA Roberta Volasa.

Mulholand je idealnog agenta opisao kao anonimnog, blagog sa vrlo "normalnim manirima", njegovi postupci su prirodni i ništa nanjemu ne izaziva sumnju.

(neatorama.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track