Šta bi se desilo kada bi svi vulkani na Zemlji eruptirali u istom trenutku?
Foto: Profimedia

DA LI BI LAVA UNIŠTILA ČITAV NAŠ SVET?

Šta bi se desilo kada bi svi vulkani na Zemlji eruptirali u istom trenutku?

Tech -
Bilo da je u pitanju vatrena lava koja se spušta u more ili munje koje sijaju u nabujalim oblacima pepela, prizor vulkanske erupcije izaziva strahopoštovanje i divljenje. Šta bi se dogodilo s planetom kada bi svi svetski vulkani istovremeno izbacili lavu?

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Sada pokušajte da zamislite 1.500 vulkana kako eruptiraju u isto vreme. Toliko aktivnih vulkana se nalazi na Zemlji, uz nepoznat broj sakrivenih vulkana ispod okeana. Svakog dana, između 10 i 20 vulkana eruptira negde na Zemlji, ali naučnici tvrde da su šanse da svaki vulkan na planeti ima erupciju u isto vreme toliko male da je to ravno nemogućem.

Ipak, šta bi bilo kada bi se to dogodilo? Da li bi Zemlja kakvu znamo preživela?Ne baš, smatra Parv Seti, geolog Univerziteta "Redford" u Virdžiniji. Čak i kada bi samo oni vulkani koji se nalaze na kopnu sinhronizovano eruptirali, efekti bi pokrenuli ekološki domino efekat, višestruko moćniji od nuklearne zime. "Stvari bi postale toliko loše da ne bih želeo da živim na takvoj Zemlji.", rekao je Seti.Dve najveće opasnosti svetske vulkanske kataklizme su pepeo i vulkanski gasovi. Dok bi eksplozije i izlivanja lave bile smrtonosne za ljude koji žive blizu vulkana, broj umrlih bi bio izuzetno mali u poređenju sa onim izazvanim posledičnom klimatskom promenom.

Seti predviđa da bi gust sloj pepela prekrio Zemlju, u potpunosti blokirajući sunčevu svetlost."Zemlja bi utonula u potpuni mrak, što bi razorilo fotosintezu, uništilo useve i izazvalo pad temperature", kaže Seti.

Pepeo bi bio prisutan u atmosferi čak 10 godina.Međutim, ne ispuštaju svi vulkani na Zemlji ogromne količine pepela. Neki, poput havajskih vulkana, obično ispuštaju samo lavu. Ipak, lista od 1.500 potencijalno aktivnih vulkana, koju je sastavila Geološka služba Sjedinjenih Američkih Država uključuje ogromne vulkane poput jeloustonskog supervulkana, koji bi prekrio susedne savezne države tankim slojem pepelaSA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:ČERNOBILJ: Lisica sama sebi napravila sendvič?! (VIDEO)BRANKO LUSTIG: Povratak u Aušvic na dugo iščekivanu bar micvu (VIDEO)FASCINANTAN PRIZOR: Usporen snimak koji otkriva kako šibica gori (VIDEO)Kako je nepostojeće ostrvo dospelo na Google Earth?Da li šimpanze imaju ista prava kao ljudi? Odlučiće sud u Njujorku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track