(VIDEO) OVO ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: Iznenadno uzletanje jata ptica
Foto: Vimeo/Printscreen

VELIČANSTVEN PRIZOR

(VIDEO) OVO ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: Iznenadno uzletanje jata ptica

Tech -
Iako nije poznato šta je podstaklo celo jato da poleti kao jedan u isto vreme, prizor je toliko veličanstven da to možda i nije bitno.

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Video koji imate prilike da pogledate prikazuje tri snimka poletanja ptica sa dalekovoda - u realnom vremenu, pri duploj brzini i pri 300 FPS ("frejmova" u sekundi). Denis Hlinski, autor snimka, objašnjava šta možemo da vidimo:"Fokusiram svoju energiju na one trenutke kada ptice poleću. Ovde možemo da vidimo tri primerka istog snimka. Prvi je prikazan u 'relanom vremenu', drugi duplo brže, a treći je obrađen tako da je snimak sa 600 FPS spušten na 300 FPS.""Gledam na način na koji ptice napuštaju dalekovod. One se često sele sa jedne na drugu žicu... polećući kada druga grupa stigne. Ponekad deluje kao red domina... jedan let pokreće ptice koje su sledeće u redu. Očigledno je da prvobitni let nije sekvencionalan, već predstavlja deo kolektivne reakcije.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

SVAKODNEVNICA GENIJA: Neobične navike nekih od najvećih mislilacaOTKRIĆE: Kako razmišljanje utiče na tumore?Znate li šta je kamen mudrosti?STARIJI OBIČAJ NEGO ŠTO SE VEROVALO: Kako smo počeli da slavimo Prvi maj?Nedavno sprovedena anketa otkrila zablude o Drugom svetskom ratu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track