OTKRIVAMO: Ko je pravi vlasnik Titanika?
Foto: Jutjub/MOVIE Channel

Pravne začkoljice

OTKRIVAMO: Ko je pravi vlasnik Titanika?

Tech -
Ako neko nađe način kako da podigne 66.000 tona bez uništavanja onoga što je ostalo od broda, verovatno bi mogli da budu vlasnici, sve lične stvari i drugi predmeti su vaši, odnosno možete da ih uzmete pod uslovom da zaronite bez ulaska u SAD

Pre 30 godina, posada američkih i francuskih istraživača predvođeni okeanografom Robertom Balardom prijavili su zapanjujuće vesti: 73 godine nakon udara u ledeni breg, Titanik je pronađen u severnom Atlantskom okeanu.Gotovo odmah, postavljeno je pitanje ko ima pravo da zaroni preko 12.000 metara i preuzme predmete ili čak i brod. Da li neko zaista polaže pravo na ostatke najozloglašenijeg broda u istoriji?

Originalni vlasnik broda, "Vajt Star Lajn" je ispario i kupljen je od strane rivala, kompanije "Kunard"; osiguravajuća društva pokazala su kako je brod imao nepoznat brod osiguratelja. Papiri su toliko uništeni do 1985. godine da niko od njih ne bi mogao da podnese verodostojan zahtev. Čak i da su mogli, ovaj slučaj bi umešao i mornarički zakon, kojim bi se utvrđivalo da se potopljeni brod nalazi u međunarodnim vodama i da ne pripada nikome."Sve finansijske evidencije i stvarne potvrde osiguranja su sada izgubljene", rekao je Pol Louden-Braun, pomorski istoričar i bivši potpredsednik Titanik istorijskog društva.

"Bilo bi skupo da se nastavi sa pravnim zahtevom, posebno kroz pravni sistem SAD i pozitivan finansijski rezultat bio bi pod znakom pitanja", rekao je Louden.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Naravno, ne slažu se baš svi sa ovim stavom.

Tokom 80-ih i 90-ih godina, nekoliko ljudi izazvalo je novo formirano društvo "RMS Titanic, Inc." koji je u sudu priznat kao "spasilac" - nakon što je istraživački tim 1987. godine pronašao brod. Oni nemaju vlasništvo nad samim brodom, ali su imali ekskluzivna prava na sve predmete koji su pronađeni ronjenjem. Firma pod nazivom "Mareks" saopštila je da je brod bio napušten od strane "RMS Titanic Inc." jer su digo čekali da dobiju vlasništvo nad samim brodom, a za to vreme druga kompanija izborila se da dobije pravo nad "turistima" kojima naplaćuje po 32.000 dolara da posete olupinu.

Bile su potrebne godine, ali RMS se uspešno izborio sa svojim "izazivačima" i povratio na hiljade predmeta koji su pronađeni tokom ronjenja od 1987. do 2004. godine. Torbe koje su povratili, prvi put su otvorene i to javno u televizijskom programu, sadržale su neke novčiće, nakit i italijanske lire. 1998. godine RMS je bio u stanju da uspešno podigne deo trupa broda teškog 15 tona.

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

RMS je izvukao iz olupine preko 5.000 eksponata, ali moraju stalno da obilaze olupinu i da pokazuju napore u istraživanju kako bi zadržali pravo "spasioca". Prema Loudenu, njihova nadležnost se odnosi samo na ronjenje u SAD:"Ne postoji ništa što može da spreči neku firmu sa sedištem u Velikoj Britaniji ili nekoj drugoj zemlji da rone i da uzimaju stvari sa broda", rekao je i dodao:" Međutim, ako se predmeti posle ronjenja donesu u luku SAD, svi će biti zaplenjeni. Dakle, bilo koja operacija bi trebalo da počne i da se završi u nekoj drugoj zemlji."

Dakle, ko je onda vlasnik Titanika? U ovom trenutku - niko!

Ako neko nađe način kako da podigne 66.000 tona bez uništavanja onoga što je ostalo od broda, verovatno bi mogli da budu vlasnici, naravno sve dok ne bi došlo do pravnih problema.Lične stvari i drugi predmeti su vaši, odnosno možete da ih uzmete pod uslovom da zaronite bez ulaska u SAD i da izronite isto dalje od SAD.

(MentalFloss)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track