ISTRAŽUJEMO: Sa koje visine možete da padnete i da preživite?
Foto: Profimedia

Sada znate!

ISTRAŽUJEMO: Sa koje visine možete da padnete i da preživite?

Tech -
Sigurno znamo da osoba može da preživi pad od najmanje 20.000 metara. Tako visoko tokom Drugog svetskog rata bio je Alan Megi koji je morao da napusti svoj avion bez padobrana

U avionu ste. Dosadno vam je. gledate kroz prozor u oblake. Pitate se šta bi se desilo ako kojim slučajem ne možete da zaustavite poriv da otvorite izlaz u slučaju nužde i padnete na zemlju. Da li je smrt sigurna? Ili biste se pokupili, postavili po koju slomljenu kost i nastavili direktno u mentalnu instituciju.

Hajde da prvo izbacimo neke varijable koje često zbunjuju. Zaboravite na Feliksa Baumgartnera, čoveka koji je snimio sebe kako skače sa 39.000 metara. Imao je kul odelo pod pritiskom i padobran. Naša stjuardesa Vesna Vulović pala je sa 33.000 metara na 1972. godine i preživela da ispriča svoju priču, kada se probudila iz kome.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Hajde da fokusiramo ovo na pitanje pojedinca bez opreme i umišljaja. Jednostavno ste izleteli kroz vrata aviona kao ludak. Počinjete da padate i šta sada?Sigurno znamo da osoba može da preživi pad od najmanje 20.000 metara. Tako visoko tokom Drugog svetskog rata bio je Alan Megi koji je morao da napusti svoj avion bez padobrana. Prema Džejmsu Kakaliosu, profesoru na fakultetu za fiziku i astronomiju, "kako i gde" padnete su glavni faktori preživljavanja.

"Ako možete da usporite vreme sletanja, sila koja je potrebna da vas zaustavi je manja", rekao je on."Ljudi koji su preživeli ovakve padove, uspeli su da povećaju to vreme, čak i ako je pitanje milisekundi. Pilot Megi je pre pada prvo bacio staklo ispred sebe kako bi smanjio uticaj, a ostali su preživeli jer su pali u sbeg ili na drveće ili na nešto što može bolje da apsorbuje vaše sletanje, od recimo, betona.Drugi glavni faktor? Usporavanje spuštanja. Povećavanje površine znači više energije koja je potrebna da potiskuje vazduh. Stav "leteće veverice" je najpoželjniji prilikom pada.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Povećavate površinu i otpor vazduha, pokušavate da sletite na nešto mekano. Ako ste se onesvestili od nedostatka kiseonika pri velikim visinama, probudićete se na vreme da se orjentišete. Magi je padao preko 6.000 metara, tako da znate da je preživljavanje i odatle moguće. Hajde da idemo još gore...Što ste višlje, vazduh postaje sve ređi i ređi, možete da se vrtite toliko brzo da krv može da vam se sjuri u glavu i ubije vas.

Dakle, na osnovu naučnika, pad ispod 19.000 metara je u teoriji moguć da se preživi? Ajd da kažemo 15.000 metara. Profesor Doerti kaže da je preživljavanje moguće i sa 30.000 metara ukoliko se probudite i ako vam krv ne proključa i ako ne udarite o beton.

Dakle, ostanite u avionu.

(MentalFloss)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track