KONAČNO SU OTKRILI: Evo čemu služi rupica na prozoru aviona
Foto: Profimedia

Misterija koja traje

KONAČNO SU OTKRILI: Evo čemu služi rupica na prozoru aviona

Tech -
Mitovi i teorije zavere o ovoj rupici su se proširili internetom, ali većina još uvek nije sigurna o čemu se zapravo radi

Ako ste se ikad pitali čemu služi ona mala rupa na prozoru aviona, vreme je da vam otkrijemo tajnu. Za one koji stalno lete, to je misterija koja dugo traje, ali i povremenim putnicima budi radoznalost.

Neki od odgovora su bili i da zaustavlja led ili pospešuje vidljivost. Mitovi i teorije zavere o ovoj rupici su se proširili internetom, ali većina još uvek nije sigurna o čemu se zapravo radi.

Svaki prozor ima tri panela: spoljašnji, srednji i unutrašnji, pritom, prozori aviona moraju da izdrže veliki pritisak pa su napravljeni od sintetičkog materijala koji je mnogo otporniji i jači od stakla. Spoljašnji panel je noseći, a u normalnom letu apsorbuje najveći deo pritiska koji avion mora da podnese na određenoj visini.

Rupa omogućava da određena količina vazduha procuri, izjednačavajući pritisak u obe oblasti, kabini i spoljašnjem prostoru. Ukoliko bi se nešto dogodilo spoljašnjem panelu, središnji i unutrašnji su konstruisani tako da mogu da izdrže veliki pritisak. Ako bi nešto razbilo prozor, avion bi bio u potrazi za adekvatnim mestom za sletanje, ali bi dva preostala panela mogla da podnesu pritisak u dužem vremenskom periodu.

Unutrašnji panel služi da zaštiti putnike i od sebe samih, tako što smanjuje rizik od grebanja ili dodira.

"Rupa za predah ili disanje" ima i funkciju sprečavanja zamrzavanja.

(techly.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track