PROČITAJTE AKO SMETE: Evo šta sve Gugl zna i misli o vama!
Foto: Profimedija

Kako nas špijuniraju

PROČITAJTE AKO SMETE: Evo šta sve Gugl zna i misli o vama!

Tech -
Koliko imate godina, što vas zanima, imate li decu, gde živite i gde ste putovali, koje jezike govorite i još mnogo toga najveći svetski pretraživač zna o vama

Da li poznajete nekoga ko ne koristi Gugl? Svi mi, koristeći Gmail, pretraživač, Google Drive i slične alate dobijamo odlične besplatne aplikacije, a zauzvrat Guglu dajemo podatke o sebi - svojim navikama, sklonostima, lokacijama kako bi nam Gugl kroz svoju oglašivačku mrežu servirao oglase za ono što nas zanima.

A ako vas zanima šta sve Gugl zna o vama - ili misli da zna - proverite sledećih šest linkova:

1. IntresovanjePrema podacima koje ste ispunili kod otvaranja naloga na Guglu, ali i prema tome što pretražujete, koje web stranice posećujete, na koje oglase klikćete... Gugl stvara vaš profil za oglašivače - kojeg ste spola, koliko imate godina, što vas zanima, gdje živite, koje jezike govorite. Ovde možete da proveriti i promeniti kako vas vidi Gugl.

2. LokacijeAko koristite pametni telefon sa operacijskim sistemom Android, znajte da on pamti gde ste sve bili, kojom ste se brzinom kretali. Ovde možete da vidite istoriju svojih lokacija.

3. PretraživanjaVerovatno se i vi ne sećate šta ste sve i koga pretraživali na Guglu, ali Gugl to dobro zna. Proverite ovde istoriju pretraživanja.

4. UređajiGugl, naravno, zna i s kojih sve uređaja pristupate svom računu, a na ovom linku i vi možete da saznate koji su se sve uređaji prijavili na vaš Gugl račun. To može biti korisno ako sumnjate na zlouporabu ili da vam je neko provalio na račun.

5. Aplikacije i ekstenzijeNa ovom linku proverite kojim ste sve aplikacijama i ekstenzijama za internet preglednik dopustili pristup informacijama.

6. Izvoz podatakaSve vaše podatke Gugl vam nudi "za van". Ako menjate računar ili zbog bilo kojeg drugog razloga imate potrebu izvesti svoje podatke o računu, bookmarkove, kontakte, chatove... kliknite na Googleov Takeout.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja