PRIČE NATOPLJENE KRVLJU: Zamak iz bajke sa jezivom istorijom hteli da sruše
Foto: Profimedija

Mračni dani dvorca u Belgiji

PRIČE NATOPLJENE KRVLJU: Zamak iz bajke sa jezivom istorijom hteli da sruše

Tech -
Gravensten je pretvoren u sudnicu i zatvor o kome su uskoro počele da kruže jezive priče. Čak i oni koji su čekali suđenja, držani su u mraku i okovima i mučeni danima

Zamak Gravensten izgleda kao da je izašao iz neke bajke. Uspavana lepotica može da bude na vrhu tornja, Pepeljuga se možda baš sprema za ples sa princom, a Zlatokosa sigurno živi u nekoj od visokih kula. Ali, pre nekoliko stotina godina, ovaj srednjovekovni dvorac nije bio mesto iz bajke. Ovde se legende nisu završavale sa "živeli su srećno do kraja života". Ovde su priče bile natopljene krvlju!

Danas je Gravensten, zdanje staro preko 800 godina jedan od najspektakularnijih srednjovekovnih dvoraca na svetu. Reč je o velikom zamku u Gentu, vrsti mesta koje podstiče maštu, a koje se nalazi u današnjoj Belgiji. Ali, ceo ovaj zamak je jednom gotovo uništen, jer su uspomene koje je budilo ovo mesto bile tako ružne da je samo sećanje bilo gotovo nepodnošljivo.

Podigao ga je Filip Alzasa, flandrijski grof 1180. godine. On se borio u Drugom krstaškom ratu, i bio je zaslepljen lepotom stranih dvoraca koje je video na svom putu. On je sagradio zamak na temeljima jedne stare tvrđave iz 9. veka koja je već tada bila u ruševinama.

Grofovi Flandrije su napustili dvorac u 14. veku i tada je ružna istorija ovog mesta počela. Jednom kada su plemići otišli, Gravensten je pretvoren u sudnicu i zatvor o kome su uskoro počele da kruže jezive priče. Čak i oni koji su čekali suđenja, držani su u mraku i okovima i mučeni danima. Tako su, jednom kada bi izašli pred sudije, odmah sve priznali, samo da bi bili vraćeni u isti pakao iz koga su nakratko izašli.

Mučenja su se smanjila tokom vekova, ali sećanje na mračne dane dvorca ostalo je duboko u svesti građana Genta. Kako je mesto počelo da propada, mnogi su mislili da bi trebalo da bude srušeno, pa bi tako i ružna istorija mogla biti zaboravljena.

Grad Gent je kupio dvorac 1885. godine, i on je obnovljena prevashodno na osnovu postojećih istorijskih crteža. Danas predstavlja poznatu turističku atrekciju, a u njemu se mogu videti i neke originalne sprave za mučenje... podsetnik na mračne dane ovog mesta.

Dnevno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track