ISPRAVKA Besmisleni saveti za otključavanje auta i punjenje baterije
Foto: Profimedia

ISPRAVKA Besmisleni saveti za otključavanje auta i punjenje baterije

Tech -

Naš portal je preneo nekoliko trikova koji mogu biti korisni, ali je utvrđeno da su 2 trika pomenuta u tekstu neistinita, stoga ih ispravljamo. Na to nam je ukazala ekipa sajta Fake News Tragač u svojoj analizi.

1. AKO VAS JE IKADA LOPOV ILI NEKO DRUGI PRISILIO DA PODIGNETE NOVAC NA BANKOMATU

Unesite svoj PIN naopako.

Tako, ako je vaš PIN 1254, vi unesite 4521.Bankomat će vam dati vaš novac, ali će to automatski prepoznati kao poziv upomoć i alarmiraće policiju, a da to lopov ne zna.

Ta opcija postoji na svim bankomatima, ali mnogi ljudi to ne znaju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

2. KAKO VAM MOBILNI TELEFON MOŽE POMOĆI U VANREDNIM SITUACIJAMA

Mada zvuči neverovatno, vaš mobilni telefon vam može spasiti život, ili barem živce, u nekim situacijama, evo i kako:

KAKO BILO GDE U SVETU POZVATI HITNU POMOĆ, POLICIJU…

Jedinstveni broj za vanredne situacije koji se sa mobilnog telefona može pozvati bilo gde u svetu je 112. Ukoliko se nađete izvansignala vaše mreže, a u pitanju je vanredna situacija, pozovite 112 i vaš telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mestu gde se nalazite. Potom ćete na displeju videti brojeve hitnih službi za područje u kojem se nalazite.Zanimljivo je: broj 112 možete birati čak i kada je tastatura na vašem telefonu zaključana! Probajte i sami!

Foto: AP
Foto: AP

NIJE ISTINA

ISPRAVKA!

OVAKO SE NE MOŽE OTKLJUČATI AUTO

"Ako zaključate ključ od auta u autu, a rezervni ključ imate kod kuće, uradite sledeće: Nekoga ko je u kući sa vašeg mobilnog telefona zovnite na njen-njegov mobilni. Vaš mobilni držite 30-tak centimetara od vrata vašeg auta. Osoba u vašoj kući treba da drži u ruci ključ vašeg auta blizu svog mobilnog telefona i da pritisne dugme za otključavanje. Vaš auto će se otvorit" - ovako zvuči potpuno lažan trik koji smo preneli.

Navedeni trik je testirala ekipa iz američke TV emisije Razotkrivači mitova (MythBusters) koja je dokazala da ovakav sistem otključavanja automobila nije moguć. Inžinjer elektrotehnike Grant Imahara u toj epizodi objašnjava da daljinski ključ i mobilni telefon funkcionišu na različitim frekvencijama.

Portparol tima za komunikaciju sa medijima Škode Zbinjek Straškraba kaže da ovakvo otključavanja nije moguće pošto zvučnik mobilnog telefona radi na frekvenciji od maksimalnih 30 kHz, dok je za daljinske ključeve frekvencija na oko 433 MHz, a dodaje da treba imati na umu i „čitav princip enkripcije” daljinskog ključa, prenosi u svojoj analizi Fake news tragač!

Foto: Beta
Foto: Beta

ISPRAVKA: NIJE ISTINA

NE POSTOJI KRIVENA REZERVA U BATERIJI VAŠEG MOBILNOG TELEFONA

Naš portal preneo je da postoji trik po kom Nokia telefoni imaju mogućnost rezervne snage baterije i da bi kucanjem koda mogli da dopunite bateriju za 50 odsto, ali ovo NIJE TAČNO!

Ovo je još jedan od starih internet mitova za koje je šef marketinga i prodaje proizvoda za Evropu kompanije Nokija Markus Dakombe (Marcus Dacombe) rekao da je „čista naučna fantastika” i da bi „bilo sjajno kada bi ta priča bila istinita”.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. KAKO POTPUNO ONEMOGUĆITI KORIŠTENJE MOBILNOG TELEFONA AKO GA NEKO UKRADE

Prvo morate znati serijski broj vašeg mobilnog. Da biste saznali koji je to broj, ukucajte * # 0 6 # i na displeju će se pojaviti 15-cifreni broj. Ovaj broj je jedinstven za vaš aparat. Zapišite taj broj i čuvajte ga na sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, pozovite vašeg operatera, izdiktirajte serijski broj, i operater će moći blokirati vaš telefon, koji će biti potpuno beskoristan čak i ako lopov promeni sim-karticu. Iako verovatno nećete dobiti nazad vaš telefon, barem ćete znati da kradljivac od njega nema ništa. Kada bi svi ovako postupali, dalje krađe mobilnih ne bi imale svrhe.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(volimpodgoricu.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track