DOBRO JE BROJATI: Kako izbeći udar munje!
Foto: AP

Pazite se letnjih oluja

DOBRO JE BROJATI: Kako izbeći udar munje!

Tech -
Svakih pet sekundi predstavlja oko 1,6 kilometara, a opasna zona je oko 9,6 kilometara. To znači da biste trebali biti na oprezu ako grom udari pre nego izbrojite do 30

Oko 50 munja generiše se svake sekunde duž sveta, a njih otprilike četvrtina padne na zemlju, uglavnom u tropskom predelu. Planinsko selo Kifuka u Demokratskoj Republici Kongo je mesto koje najviše pogađaju. Godišnje munje prema nekim procenama ubiju 24 hiljade ljudi, a njih 240 hiljada povrede.Posledice kod onih koji prežive su razne - od opekotina, preko moždanog udara, do oštećenja mozga i promene ličnosti - zbog čega je Kifuka verovatno zanimljivo mesto.

Većina incidenata danas su posledica rasta popularnosti spoljnih aktivnosti kao što su hodanje, golf, ribolov, jedrenje...Stručnjaci kažu da kada vidite bljesak munje trebali biste da počnete da brojite dok ne čujete grmljavinu kako bi odredili koliko je udaljena i da li ste u opasnoj zoni. Svakih pet sekundi predstavlja oko 1,6 kilometara, a opasna zona je oko 9,6 kilometara. To znači da biste trebali biti na oprezu ako grom udari pre nego izbrojite do 30.Munje privlače najistaknutiji provodnici u području ispod i u blizini oblaka, pa je najbolji način da ostanete na sigurnom da pazite da niste blizu takvog objekta. Ljudi u tom području trebaju da se klone stabala i u tim trenucima prekinu sportske aktivnosti i pričanje na telefon. Oni u zatvorenom prostoru trebaju da se drže što dalje od prozora i vrata.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track