PREMINUO DIREKTOR NINTENDA: Odlazak najvećeg gejmera među biznismenima

Satoru Ivata

PREMINUO DIREKTOR NINTENDA: Odlazak najvećeg gejmera među biznismenima

Tech -
Ivata je izuzetno poštovana ličnost na japanskoj gejming sceni i smatra se ključnim igračem koji je doveo do uspešnog preokreta za tada posrnulu kompaniju 2000

Izvršni direktor kompanije Nintendo Satoru Ivata preminuo je od kancera u 55. godini života.

On je izuzetno poštovana ličnost na japanskoj gejming sceni i smatra se ključnim igračem koji je doveo do uspešnog preokreta za tada posrnulu kompaniju 2000. Nedavno je podstakao ulazak Nintenda u sektor mobilnih igara.

Izrazi žaljenja i saučešća prethodne noći preplavili su društvene medije, pa je čak i tim PlayStationa tvitovao: “Hvala vam na svemu, gospodine Ivata”.

Jedan korisnik je napisao: “Nintendo možda nije bio najprofitabilnija kompanija, ali je uvek pravio igre s dušom”.

Ivata je karijeru započeo kao programer u kompaniji osamdesetih godina, a za predsednika je imenovan 2002. Pod njegovim vođstvom kompanija je lansirala izuzetno uspešne konzole Wii i Nintendo DS, a smatra se pokretačem novog dizajna „easy-to-use“ konzola, čime je Nintendo privukao široku gejming zajednicu.

"Gospodin Ivata bio je titan – sigurno će nam mnogo nedostajati“, rekao je za BBC Mark Ajnštajn, koji se nalazi na čelu sektora za digitalne medije Frost & Sullivan u Tokiju.

"On je bio poznat na prvom mestu kao gejmer, a tek na drugom kao izvršni direktor – figura koja je promenila pravila igre“.

Super Mario je osamdesetih bio nezaobilazan lik u Japanu, ali je populacija igrača ove Nintendo igre počela da opada krajem devedesetih. Ivata je znao da mora da napravi proizvode koji su privlačni i onima koji ne igraju igre. Uspeo je. Nintendo DS postao je najprodavanija ručna konzola tog doba kada se pojavila 2004.

Dve godine kasnije uspešno je lansiran i Wii koji je nazvan kompjuterskom igrom koju „čak i vaša baka može da igra“. Zajedno su privukli mnoge ljude u svet igara.

Ipak, s napretkom mobilnih telefona i rastom tržišta igara prilagođenih ovom uređaju, značaj Nintenda je počeo da opada i mnogi investitori su kritikovali njegovu odluku da odloži ulazak na ovo polje.

Smrt Ivate dogodila se u vreme kada Nintendo očekuje da udvostruči godišnji operativni profit na osnovu dugoočekivanog ulaska na rastuće tržište igara za mobilne telefone.

(b92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track