SVEMIRSKO BLAGO: Pored Zemlje prošao asteroid vredan biliona dolara

Nije mogao da se vidi golim okom

SVEMIRSKO BLAGO: Pored Zemlje prošao asteroid vredan biliona dolara

Tech -
Naučnici su do zaključka o sastavu asteroida došli uz pomoć spektrometara koji mere intenzitet svetlosti koju reflektuje objekat

"Platinasti asteroid", koji nosi plemenite minerale čija se vrednost procenjuje od 300 milijardi do čak 5,4 biliona dolara, proleteo je pored Zemlje.

Stručnjaci procenjuju da asteroid "2011 UW-158" sadrži do devedeset miliona tona platine i drugih retkih i plemenitih materijala. Asteroid veličine 452 puta 1.011 metara bio je udaljen 2,4 miliona kilometara, što je trideset puta bliže Zemlji od bilo koje planete u Sunčevom sistemu.

Naučnici su do zaključka o sastavu asteroida došli uz pomoć spektrometara koji mere intenzitet svetlosti koju reflektuje objekat. Prolazak asteroida nije se mogao videti golim okom, bez obzira na njegovu veličinu.

Naučnici se bave načinom na koji bi u budućnosti ovakvi asteroidi bili korišćeni kao baza minerala. "Planetari risorsiz grup" (Planetary Resources group) je grupacija sa sedištem u američkoj državi Vašington, koja okuplja entuzijaste zainteresovne da takvi projekti budu ostvareni.

Oni smatraju da je "2011 UW-158" odličan za tako nešto, jer spada u asteroide "tipa Iks" – sastavljene pretežno od metala i najverovatnije su ostaci ogromnih asteroida čija su se jezgra raspala.

http://www.youtube.com/watch?v=WVgQx329o9A

(021.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track