OTAC ŠTAPA ZA SELFI: Napravio najomraženiji izum današnjice, ali sada je bogat
Foto: Profimedia

Selfi milioner

OTAC ŠTAPA ZA SELFI: Napravio najomraženiji izum današnjice, ali sada je bogat

Tech -
Jedan od najpopularnijih i najednostavnijih izuma današnjice, selfi štap, ne prestaje da izaziva kontroverze. I dok jedni tvrde da je korisna stvarčica, drugi se zgražavaju kad ga vide. Međutim, neosporno je da neko zarađuje ogromne pare od ovog izuma. Ko je ta osoba?

I dok se u javnosti već duže vremena vodi rasprava ko je prvi izumeo selfi štap, titulu oca ovog gedžeta prigrlio je Vejn From. Ovaj kanadski pronalazač priznaje da nije bio prvi kome je ova ideja pala na pamet, ali ne poriče da jeste prvi koji je ovaj proizvod napravio univerzalnim i popularizovao do te mere da je postao standardna oprema mnogih turista.

- Moj štap je prvi koji može da se prilagodi bilo kom fotoaparatu ili telefonu. Želja mi je bila da napravim nešto što ne mora da bude stacionirano kao što su stara postolja za fotoaparate, nego nešto što u svakom trenutku može da mi bude pri ruci i u ruci - rekao je Form.

On je 2005. godine odlučio da zaštiti svoj proizvod, pa se tako njegov izum našao na listi američkog zavoda za patente pod nazivom "dodatak za korišćenje fotoaparata".

Međutim, vrlo brzo je shvatio da ne može da tuži kompanije koje na kineskim sajtovima prodaju jeftine kopije njegovog proizvoda. Sama ideja nije stvar koja je mogla da se zaštiti, a čak i da je mogla, svakako nije bila njegova. Ali ono što je mogao da uradi jeste da patentira Quik Pod.

On je pristupio strategiji da napravi neuporedivo kvalitniji proizvod po pristupačnoj cenim koji se "neće drmati i dok skočite iz aviona". I uspeo je! Njegova verzija je naročito postala popularna kod ekstremnih sportista širom sveta. Form je do danas prodao više od milion Quik Podova, a njegov proizvod se prodaje u 42 države na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track