(VIDEO) LUDAK ILI GENIJE: Australijskom profesoru uvo raste na ruci?!
Foto: Youtube Printscreen

Eksperiment koji traje 10 godina

(VIDEO) LUDAK ILI GENIJE: Australijskom profesoru uvo raste na ruci?!

Tech -
Profesor Stelark planira da uzgoji ušnu školjku od svojih matičnih ćelija, a onda da u nju ugradi mikrofon i bežični transmiter kako bi mogao da se poveže na internet putem vaj-faja

PERT - Australijski profesor Stelark uvo nosi na ruci?!

I to nije šala iako priča podseća na naučno-fantastični scenario nalik Robokapu ili Terminatoru. Naime, Stelark je još pre 10 godina došao na ideju da mu medicinski tim ubaci u podlakticu leve ruke veštačku ušnu školjku načinjenu od biopolimera. Posle šest meseci, tkivo i krvni sudovi su se formirali oko školjke, ali i u njoj.

Ušna školjka koju doslovno uzgaja ispod kože na levoj ruci delom je veštačka, odnosno hirurški napravljena, a delom je od njegovih ćelija. Sledeći korak mu je uzgajanje ušne školjke od vlastitih matičnih ćelija u koju planira da ugradi mikrofon i bežični odašiljač kojim bi se povezao na internet putem vajrles komunikacija.

- Ovo uvo nije za mene. Već imam dva koja savršeno funkcionišu. Ovo uvo je bežični uređaj putem kojeg će ljudi koji su daleko od mene moći da čuju sve što ja govorim ili slušam - kaže Stelark, vizionar.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Ko je profesor Stelark?

Profesor Stelark odnosno Stelios Arkadiju rođen je 1946. u Limasolu, ali je 1972. promenio ime u Stelark. Odrastao je u Melburnu, u Australiji, i danas je jedan od najpoznatijih performans umetnika koji se bavi digitalnom umetnošću i koji smatra da je ljudsko telo zastarelo i prevaziđeno. Veruje u spoj robota i čoveka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track