KAO U MATRIKSU: Ova aplikacija pokazuje Wi-Fi signale svuda oko nas

Digitalni svet

KAO U MATRIKSU: Ova aplikacija pokazuje Wi-Fi signale svuda oko nas

Tech -
Koristi se GPS da bi se odredila lokacija korisnika, a obližnji ruteri se mapiraju

Svi želimo da imamo dobar Wi-Fi signal, ali često nismo svesni koliko to signala zapravo ima oko nas. U naseljenim područjima nalazi se hrpa baznih telekomunikacijskih stanica, wireless rutera pa čak i satelitskih signala.

Ako se šetate po gradu i uključite pretragu Wi-Fi mreža velika je verovatnoća da ćete imati više ponuđenih mreža. Koliko smo postali umreženo digitalno društvo dokazuje nova Ajped aplikacija "Arhitecture of Radio" koja prikazuje signale koji se preklapaju svuda oko nas.

Ova aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica koristeći OpenCellID, i može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini. Takođe, može da predvidi i letove satelita nad datim područjem.

Svi ti podaci se potom vizualno prikazuju i dobija se slika kako signali pulsiraju kad uđu u domet aplikacije. To je pravi ples pomešanih jačih ili slabijih signala. Utisak je i zadivljujuć i pomalo zastrašujuć. Ipak, definitivno i podsetnik koliko se digitalni svet integrisao u naš fizički svet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track