PROVERAVAJTE STATUSE: Ovim gramatičkim greškama dovodite Fejsbuk prijatelje do ludila!

Istraili smo za vas

PROVERAVAJTE STATUSE: Ovim gramatičkim greškama dovodite Fejsbuk prijatelje do ludila!

Tech -
Piše se “ja bih”, a ne “ja bi”. Ti bi, on bi, mi bismo, vi biste, oni bi. Potencijal se gradi od aorista pomoćnog glagola biti i radnog glagolskog prideva: ja bih bio, ti bi bio, on bi bio, mi bismo bili, vi biste bili, oni bi bili

BEOGRAD - UNESCO je proglasio 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti. Niko ne voli da ispadne nepismen. Napravili smo listu najčešćih gramatičkih grešaka na društvenim mrežama. Obratite pažnju, jer ovim greškama, slučajno ili namerno, nervirate vaše prijatelje kojima je stalo do pravopisa.

Piše se “sa mnom”, a ne “samnom”. Uz instrumental jednine lične zamenice prvog lica ja (mnom) uvek ide predlog sa, a ne s i uvek se piše odvojeno. Tako se piše i s(a) tobom, s(a) nama, s(a) vama, s(a) njima, s(a) njom, s(a) njim.Piše se “ja bih”, a ne “ja bi”. Ti bi, on bi, mi bismo, vi biste, oni bi. Potencijal se gradi od aorista pomoćnog glagola biti i radnog glagolskog prideva: ja bih bio, ti bi bio, on bi bio, mi bismo bili, vi biste bili, oni bi bili.Posle malog slova “i” nepravilno je napisati 3 tačke.

Vaše prijatelje nervirate i kada ispred veznika “a” ne stavite zarez i tačku posle godine.Nepravilno je napisati “Iću sutra u selo” pravilno je napisati “Ići ću u selo”.“Svo vreme” se ne koristi u našem pravopisu, ispravno je “sve vreme”.Pazite da ne mešate “jel” i “jer” zato što to izluđuje vaše prijatelje.

Međunarodni dan pismenosti je prvi put je obeležen 1966. godine. Njegov cilj je da istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom sveta, a ovaj tekst je naš doprinos danu pismenosti. Nemojte da nervirate vaše prijatelje na Fejsbuku, bar danas pazite na pravopis vašeg “srbskog” pardon “srpskog” jezika.

Marina Mandadžić/luftika.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track