(VIDEO) NE TREBA VAM STRUČNJAK: Evo kako da lako očistite kompjuter od prašine!

Pravi magneti

(VIDEO) NE TREBA VAM STRUČNJAK: Evo kako da lako očistite kompjuter od prašine!

Tech -
Počnite čišćenje od monitora. Većina korisnika danas ima LCD monitor, a on se ne sme čistiti sredstvima za pranje stakla niti bilo kakvim agresivnim sredstvima

Računari su pravi magnet za prašinu. Moderni računari proizvode mnogo toplote, zbog čega su im potrebni jaki ventilatori kako bi ih rashladili, ali u isto vreme ti ventilatori uvlače prašinu.Kako biste izbegli da vam računar radi usporeno ili se čak pokvari, preporučuje se redovno čišćenje i održavanje, što se pre svega odnosi na čišćenje prašine.

Ugasite računar i isključite sve periferne uređaje - monitor, tastatura, miš.Krenimo od periferije.

Počnite čišćenje od monitora. Većina korisnika danas ima LCD monitor, a on se ne sme čistiti sredstvima za pranje stakla niti bilo kakvim agresivnim sredstvima. Najbolje je kupiti maramice za tu namenu ili sredstvo namenjeno čišćenju LCD monitora. Ako za brisanje koristite neko specijalno sredstvo, njega bi trebalo naneti na čistu pamučnu krpu i onda njome obrisati ekran. Plastika monitora može se čistiti vlažnom krpom ili takođe specijalnim sredstvom za tu namenu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Tastaturu prvo treba okrenuti naopačke da ispadne sva prljavština i prašina koja je uglavljena između tipki. Slobodno protresite - ima toga još.Za izvlačenje one uporne prašine odličan alat je komprimirani zrak. Tipke je preporučljivo obrisati vlažnom pamučnom krpom ili krpom natopljenom tečnošću za čišćenje plastike.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prilikom čišćenja novijih miševa vrlo je važno očistiti zaštitu optičkog senzora, jer se tamo lako kupi prljavština, što direktno utiče na samu funkcionalnost miša.

Najosetljiviji deo posla je čišćenje unutrašnjosti kućišta računara. Otvorite kućište i krupnu prašinu pokušajte da pokupite malim usisivačem s potpuno smanjenom snagom, a posle toga prašinu s teže dostupnih mesta izduvajte komprimiranim zrakom. Ako ima mnogo prašine, ponovite korak sa malim usisivačem. Obratite posebnu pažnju na ventilatore i dobro ih produvajte. Oni ne smu da prestanu da rade, a najviše su izloženi prašini.

Nemojte koristiti nikakva tečna sredstva za čišćenje u unutrašnjosti računara i dobro pazite na kablove, kao i na to da ništa u unutrašnjosti kućišta ne dirate rukama, jer statički elektricitet na vašim rukama može izazvati kvar na elektronskim komponentama računara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track