Napad hakera vraća nas u doba mraka, odbrane nema

Napad hakera vraća nas u doba mraka, odbrane nema

Tech -
Sajber atak na elektrane može dovesti do totalnog mraka. Za sada nema adekvatne odrbane, kažu stručnjaci

Kompjuterski virusi danas govoto da imaju razorniju snagu od bombi! Hakeri danas imaju snagu ratnika i mogu da nanesu štetu veću od specijalaca! Moć interneta i slabost kompjuterskih zaštita pokazana je nad Iranom kada je 2010. godine Staksnet virusom pogođena iranska infrastruktura, što je bio pokušaj da se uništi program obogaćivanja uranijuma.

Eugen Kasperski, direktor kompanije za antivirus Kasperski labs, upozorava na gde je najveća ranjivost sistema koji su zavisni od kompjutera.Iran je, naime, ugasio nekoliko najvećih naftnih čvorišta, pošto su tamošnji računari napadnuti tajnim kodom. Možda najopasniji bi bio napad na elektrane, što može da rezultira do potpunog mraka u državi! Najzloglasnije zvuči tvrdnja Kaspersog da od takvog napada nema odbrane. To nas vraća 200 godina nazad, u doba bez struje, upozorava Kasperski.

Jedini spas od takvog napada je neka vrsta konvencije kojom bi se zabranila upotreba određene vrste oružja, poput nuklearnog ili biološkog... Lion Paneta, iz ministarstva odbrane SAD, slaže se da nema odbrane od takvog napada!Takođe se pominju mogućnosti manipulisanja sa javnim mnjenjem. Tako je pre nekoliko meseci javljeno da su se na ulicama Pekinga čuli pucnji i videli tenkovi, što je bila potpuna laž!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track