(FOTO) NAŠA GALAKSIJA U 46 MILIJARDI PIKSELA: Istražite najveću sliku Mlečnog puta ikada napravljenu
Foto: Profimedia

Impresivno

(FOTO) NAŠA GALAKSIJA U 46 MILIJARDI PIKSELA: Istražite najveću sliku Mlečnog puta ikada napravljenu

Tech -
Za svoju doktorsku tezu, Mortiz Hakstin je napravio katalog opskurnih objekata srednje svetlosti. Iskoristio je podatke tima astrofizičara sa univerziteta koji su slikali južno nebo svake noći

Astronomi i istraživači sa Rur Bohum univerziteta su danas otkrili neajveću interaktivnu sliku Mlečnog puta ikada napravljenu koja se sastoji iz jedne datoteke veličine 194 gigabajta i sadrži 46 milijardi piksela.

Foto: Ruhr-Universität Bochum
Foto: Ruhr-Universität Bochum

Kompjuterskim mišem se možete kretati po slici, nekim oblastima treba više vremena da se učitaju, zbog mrežnog protoka. Koristeći ovu alatku, svaka zainteresovana osoba može videti kompletnu sliku Mlečnog puta, ili zumirati i ispitati neke oblasti. Prozor za upit omogućava korisnicima da vide deo galaksije koji žele tako što će upisati ime određenog objekta.

Slika sadrži podatke sakupljene u astronomkim opservacijama proteklih pet godina, tokom kojih su astronomi nadgledali našu galaksiju, tražeći objekte sa promenljivom svetlošću. TI objekti mogu biti zvezde ispred kojih prolaze planete ili višestruki sistemi u kojima se zvezde okreću oko svoje ose.

Za svoju doktorsku tezu, Mortiz Hakstin je napravio katalog opskurnih objekata srednje svetlosti. Iskoristio je podatke tima astrofizičara sa univerziteta koji su slikali južno nebo svake noći. Otkriveno je više od 50.000 novih promenljivih objekata koji dosada nisu zabeleženi u bazi podataka.

Polje koje astronomi posmatraju je toliko veliko da mora da se podeli u 268 sekcija. Svaku sekciju su slikali u intervalima od nekoliko dana, a upoređujući ove slike, mogli su da identifikuju objekte promenljive svetlosti. Tim je sakupio slike svih 268 sekcija u jednu sveobuhvatnu sliku.

Galaksiju možete istražiti ovde.

(Dailymail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track