UHAPŠEN HAKER TINEJDŽER (15): Zbog njega strahuje 4 miliona ljudi
Foto: Profimedia

Ne zna se da li su sajber bande učestovale

UHAPŠEN HAKER TINEJDŽER (15): Zbog njega strahuje 4 miliona ljudi

Tech -
Trenutno nema previše informacija o tome dali je on jedini učestvovao u napadu ili je deo veće grupe, ali zbog ovog napada u strahu je veliki broj korisnika telekoma

U velikom napadu na jedan britanski telekom hakeri su se dokopali podataka o najmanje 4 miliona ljudi, a zbog učestvovanja u napadu uhapšen je tinejdžer iz Severne Irske.

Nakon nedavnog sajber napada na britanski telekom TalkTalk, mediji su objavili kako su se hakeri dokopali ličnih i bankovnih podataka najmanje četiri miliona korisnika usluga ove kompanije, a juče je uhapšena i prva osoba koju se dovodi u vezu s ovim napadom. Čini se kako ovog puta nije reč o sajber bandama iz Rusije koje se često spominju pri ovakvim napadima, već je jedan od osumnjičenih 15-godišnjak iz Severne Irske.

Trenutno nema previše informacija o tome dali je on jedini učestvovao u napadu ili je deo veće grupe, ali zbog ovog napada u strahu je veliki broj korisnika TalkTalka čijih su se podataka hakeri dokopali, a možda ih i već prodali kriminalcima, odnosno iskoristili kako bi ispraznili bankovne račune.

Nakon ovog napada, haker, odnosno hakeri navodno su tražili otkupninu od TalkTalka, a nakon što se ova kompanija našla na velikom udaru javnosti i korisnika, objavili su kako napad ipak nije bio tako ozbiljan kako se činilo na početku i kako "ne veruju" da će neko putem ukradenih podataka ukrasti novac s računa korisnika njihovih usluga.

Bez obzira na ta uveravanja, cena njihovih deonica u velikom je padu pa je u ponedeljak pala za dodatnih dvanaest odsto tako da je od objave hakerskog napada prošle nedelje do sada TalkTalk izgubio oko 360 miliona funti tržišne vrednosti.

Veliki problem mogli bi biti i bivši korisnici čijih su se ličnih podataka hakeri dokopali, a iz TalkTalka ih više ne mogu obavestiti o tome – kriminalci bi te podatke mogli iskoristiti za buduće prevare, sajber napade, krađu novca s računa i slično pa sumnjaju kako bi ukupan broj ugroženih ljudi (kada se pribroje bivši korisnici) mogao biti puno veći od četiri miliona.

Što se uhapšenog tinejdžera tiče, policija će s njim obaviti razgovore vezane uz ovaj napad i pretražiti njegove kompjutere više informacija o samom napadu i potencijalnim drugim hakerima koji su učestvovali u njemu.

Ali, osim hakera, britanske zakonodavne službe pokrenuće istragu i protiv TalkTalka zbog (nedovoljno dobre) zaštite ličnih podataka.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track