(VIDEO) POGLEDAJTE ŠTA IMA RUSKA VOJSKA: Pametni sat kome ne može ništa ni nuklearna eksplozija
Foto: Youtube

Jedan od najboljih

(VIDEO) POGLEDAJTE ŠTA IMA RUSKA VOJSKA: Pametni sat kome ne može ništa ni nuklearna eksplozija

Tech -
Strelac je proizvod kompanije Argus-Spektr i nosi se kao i svaki drugi obični sat

Ruska vojska opremljena je novim pametnim satom. Uređaj nazvan Strelac može, kako kažu, normalno da funkcioniše i nakon nuklearne eksplozije.

Između ostalog, odlikuje se funkcijama za pozicioniranje i pozivom upomoć.

Strelac je proizvod kompanije Argus-Spektr i nosi se kao i svaki drugi obični sat. Pametni sat održava stalnu vezu s komandnom bazom preko zaštićene digitalne veze koristeći tajne talase koje je praktično nemoguće presresti, jer su za tako nešto potrebne snažne elektronske smetnje, koje bi zbog jačine bile lako otkrivene.

Ako vam je potrebna hitna pomoć, Strelac će poslati poziv bazi, koji će odmah obavestiti nadležnog oficira. Ako vojnik prestane da diše ili se ne pomakne 45 sekundi, Strelac hitno šalje znak za uzbunu. Ista stvar događa se ako je vojnik otet, ako je iz bilo kojeg razloga napustio označenu teritoriju ili ako je jednostavno skinuo sat s ruke.

Nakon slanja alarmana, Strelac postaje svojevrsni svetionik koji navodi spasilačku ekipu prema lokaciji na kojoj se nalazi. S druge strane, ovaj pametni sat može da primi koordinate određenog mesta i da precizno dovede vojnika do te pozicije.

Ovu mogućnost Strelac ima zahvaljujući ugrađenom mikročipu za globalno pozicioniranje GLONASS.

U originalnoj verziji Strelac je bio namenjen bezbednosti u udaljenim vojnim objektima, koji bi pomoću ovog sata mogli trenutno da označe uzbunu ako su ugroženi.

Strelac je u prošle dve godine testiran u ekstremnim vremenskim uslovima, radio je besprekorno na temperaturamam od -50 do +50 stepeni Celzijusovih. Drugim rečima, bez problema će jednako dobro raditi na zaleđenom Artiku, kao i u veoma vrućim delovima centralne Azije.

Ovaj sat je već u upotrebi, koriste ga oficiri u Kontrolnom centru nacionalne odbrane u Moskvi. Prema nekim informacijama, prethodna verzija ruskog pametnog sata korišćena je za vreme trajanja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track