Najnovije vesti

(VIDEO) 15.4 MILIJARDI KILOMETARA OD SUNCA: Otkrivena najudaljenija planeta u Sunčevom sistemu
Foto: Profimedia

Uz pomoć Subaru teleskopa

(VIDEO) 15.4 MILIJARDI KILOMETARA OD SUNCA: Otkrivena najudaljenija planeta u Sunčevom sistemu

Tech
Pluton je “na dohvat ruke” u odnosu na nebesko telo, koje je, po najnovijim saznanjima, najudaljeniji objekat u Sunčevom sistemu.

Skot Šepard, koji je sa kolegama i uz pomoć Subaru teleskopa na Havajima tražio i fotografisao daleke objekte koji kruže oko Sunca, a patuljastu planetu V774104 pronašao je sredinom oktobra. Ova planeta je “tri puta udaljenija od Plutona, nego što je Pluton od Sunca”.

Kompjuterski program koji je napravljen tako da markira fotografije koje možda sadrže objekte u pokretu ukazao je Šepardu na ovo nebesko telo.

“Kad se pojavila na ekranu, širom sam otvorio oči”, rekao je on. V774104 udaljena je 15,4 milijardi kilometara od Sunca, čime je skinula sa trona nekadašnjeg rekordera, patuljastu planetu Eris, koja se nalazi na 14,4 milijardi kilometara.

Na pitanje kako je tako mala planeta otišla tako daleko, Šepard ima dve teorije: "Ili je deo neke planete iz drugog zvezdanog sistema, ili je izbačena iz našeg." Da bi bio siguran u odgovor, Šepard će morati da prouči orbitu V774104.

(Newser)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...