MISIJA APOLO 16: Rešena jedna od najvećih svemirskih misterija svih vremena
Foto: NSA

Nakon 44 godine

MISIJA APOLO 16: Rešena jedna od najvećih svemirskih misterija svih vremena

Tech -
Nezgoda misije Apolo 16 razrešena je tek sada, 44 godine nakon što je lansirana
Foto:NASA
Foto:NASA

Tačno 44 godine nakon svemirske misije u kojoj je na Mesec lansirana letelica Apolo 16 otkriveno je mesto na kom se srušio modul Saturn V.

U aprilu 1972. godine letelica je lansirana, ali se modul tokom leta pokvario, a podaci koji su sakupljeni zauvek su ostali izgubljeni. Kad se modul odvojio od letelice počeo se sve više udaljavati i posada ga nije mogla vratiti, a jedino što su mogli je da posmatraju kako se modul zajedno s podacima udaljava u svemirsko bespuće. Sada je konačno otkrivena lokacija, to jest krater na Mesecu gde je modul pao. Mesto pada otkrio je Džef Pleši, naučnik sa univerziteta Džon Hopkins. On je inače stručnjak za pronalazak stvari izgubljenih u svemiru, a uspeo je preko fotografija visoke rezolucije, snimljene sistemom LROC, da uoči mesto pada.

Ilustracija Foto:NASA
Ilustracija Foto:NASA

"Konačno sam pronašao krater gde je pao Apolo 16. Izgledao kao i ostali krateri, ali je njegov oblik drukčiji zbog pada", rekao je Pleši za Sajens Alert.

Misija Apolo 16 bila je poslednja planirana misija u kojoj je trebalo da ljudi slete na Mesec, ali usledila je još jedna i ta je do danas ostala poslednja.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track