(FOTO) POSTANITE DŽEJMS BOND: Da li možete da rešite zagonetku britanske špijunske agencije?
Foto: GCHQ

Umesto čestitke za Božić

(FOTO) POSTANITE DŽEJMS BOND: Da li možete da rešite zagonetku britanske špijunske agencije?

Tech -
Prema britanskim obaveštajnim agencijama, osećajne božićne čestitke su prošlost. Umesto da na tradicionalan način požele sreću i zdravlje, oni su na svom sajtu objavili čestitku sa kriptografskim zapletom.

"Da bi građani vežbali svoj mozak tokom praznika, Robert Hanigan podelio je zvaničnu čestitku koja uključuje složen kriptografski izazov. Uspešno rešavanje ove zagonetke će otkriti seriju izazova koji će najozbiljnije testirati analitičko znanje takmičara", stoji na sajtu uprave britanske vlade za komunikacije (GCHQ).

Kada uspešno završe sve izazove, učesnici će do kraja januara moći da pošalju svoj konačan odgovor na i-mejl adresu koja će im se prikazati tokom rešavanja. Na kraju, oni će izabrati jednog pobednika kome će biti dodeljna specijalna nagrada.

Foto:GCHQ
Foto:GCHQ

Pravila.

Prva stvar koju morate da uradite je da ovu zagonetku odštampate i sledite instrukcije na veb-sajtu: "Svaki kvadrat je ili crn ili beo. Neki od crnih kvadrata su unapred popunjeni. Svaki red ili kolona obeleženi su nizom brojeva. Ovi brojevi indiciraju dužinu svih uzastopnih crnih kvadrata, koji se prikazuju u redovima i kolonama. Na primer, natpis "2 1 6", indicira da u tom redu ili koloni postoje tri grupe od dva, jednog i šest crnih kvadrata, a svaka od njih ima bar jedan beli koji ih deli. Srećno."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track