(VIDEO) NASA NAS UVEK IZNENADI: Ovo su najfascinantnije stvari koje smo o svemiru otkrili u 2015.
Foto: NASA

Ogroman napredak

(VIDEO) NASA NAS UVEK IZNENADI: Ovo su najfascinantnije stvari koje smo o svemiru otkrili u 2015.

Tech -
Nakon desetogodišnjeg putovanja, letelica "New Horizons", konačno je stigla do Plutona. Naučnici su takođe otkrili planete slične Zemlji, a astronauti su prvi put imali mogućnost da jedu hranu koju su uzgajali u svemiru. Ovo su su 10 najuzbudljivijih stvari koje smo o svemiru naučili ove godine.

1. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) probali prvu u svemiru uzgojenu salatu, što bi u budućnosti trebalo da im pomogne da prežive višegodišnja putovanja kosmičkim prostranstvima.

2. Otkako je otkrivena 1930. godine, patuljasta planeta orbitira van našeg domašaja, a njena zaleđena površina prikriva tajnu koju nisu mogli da razotkriju ni najmoćniji teleskopi. Ali 14. jula, kada je Nasina letelica "New Horizons" proletiela pored Plutona na udaljenosti od 12.500 kilometara, sve se promenilo.

Source: NASA launches new Pluto flyover video by ReutersNews on Rumble

3. Američka svemirska agencija je u julu 2015. objavila da je pronašla planetu poput naše planete Zemlje kao rezultate istraživanja svemirskog teleskopa Kepler. Ova novootkrivena planeta, Kepler-452b, je veća od Zemlje, oko 60 odsto veća, i nalazi se oko 1.400 svetlosnih godina od nas u sazvežđu Labud.

Planeta nazvana Kepler-452b kruži oko zvezde, koja je starija od našeg Sunca. Ova planeta je od svoje zvezde udaljena skoro isto kao što je Zemlja udaljena od Sunca.

4. Naučnici NASA otkrili su tragove koji ukazuju na postojanje tekuće vode na Marsu. Ovo važno otkriće pokazuje da postoji velika verovatnoća da na Marsu postoji neki oblik života. Naučnici su između kratera na Marsu pronašli "mrlje" od vode duge i do nekoliko stotina metara, te tvrde da su te mrlje dokaz da je između kratera i kanjona tekla voda tokom toplijih meseci, koja se potom isušila u jesen, kada su temperature pale.

Source: Evidence of recent water flows on Mars: Scientists by ReutersNews on Rumble

5. Sunčeva lepota je prikazana na NASA-inom snimku u 4K rezoluciji, pružajući entuzijastima bezbedan način za analiziranje vatrene lopte. Različite boje su dodeljene Sunčevim talasnim dužinama od kojih svaka obeležava različitu temperaturu. Retultati oduzimaju dah.

Source: NASA video shows sun in stunning Ultra-HD by rumblestaff on Rumble

6. Naučnici iz svemirske agencije održali su konferenciju za štampu na kojoj su objasnili da je Mars imao atmosferu sličnu Zemljinoj, ali da se ona stanjila pod uticajem solarnih vetrova. U prošlosti su solarni vetrovi bili mnogo češći, a upravo je to razlog zbog koga je Mars ubrzano gubio atmosferu. Oni su objasnili da se sa Zemljinom atmosferom to nije desilo zbog njenog jakog magnetnog polja koje štiti našu planetu od štetnih uticaja iz svemira.

Source: NASA - Mars' atmosphere 'gone with the solar wind' by ReutersNews on Rumble

7. Na službenoj stranici projekta "Apolo" objavljeno je preko 12 hiljada fotografija kojima se dokazuje da je čovek zaista bio na Mesecu, a spektakularne fotografije sada su dostupne svima. Fotografije su snimljene kamerama koje su bile montirane na grudi astronauta. Zahvaljujući tome, sada i svi ostali mogu uživati u jedinstvenim vizurama iz svemira.

Source: NASA releases photos from Apollo missions by ReutersNews on Rumble

8. Teleskop IRIS američke Nacionalne svemirske agencije (NASA), napravio je snimak erupcije na Suncu sa do sada nezabeleženim detaljima. Ovaj spektakularni snimak prikazuje oblast široku kao pet naših planeta, i oko sedam i po visoku. Sunčev materijal "ispaljuje" se sa površine brzinom od gotovo 2,5 miliona kilometara na sat. Mada su ovakvi takozvani koronalni izbačaji masa usmereni ka Zemlji, oni mogu oštetiti satelite i strujne mreže. Međutim, u ovom slučaju usmereni su ka Veneri.

Source: Massive sun eruption captured by NASA by rumblestaff on Rumble

9.NASA je objavila fotografije malog ledenog Saturnovog prirodnog satelita. Preliminiarni, neprocesuirani snimci napravljeni su u sredu tokom Kasinijevog preleta Encelada. Sonda je zumirala kroz slap vodene pare i čestica leda koji izbija iz podpovršinskog okeana Encelada. Američko-evropska sonda Kasini protutnjila je na razdaljini od svega 45 kilometara od južne polarne oblasti meseca, krećući se brzinom od približno 30.500 kilometara na sat.

Source: Up close: Saturn's moon Enceladus by ReutersNews on Rumble

10. NASA je uz pomoć satelita "Lunar Reconnaissance Orbiter" napravila i objavila video koji nam pruža pogled na Mesec i njegove faze iz potpuno drugog ugla.

Source: Dark side of the moon captured by NASA satellite by rumblestaff on Rumble

I tamna strana Meseca prolazi kroz kompletan ciklus faza, s jednom razlikom. Teren na daljoj strani Meseca je potpuno drugačiji. Naime, na tom delu nema upečatljivih tamnih tačaka i udubljenja, poznatijih pod imenom "marije", koje su karakteristične za onaj deo Meseca koji mi vidimo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track