OVO JE NAJGORE MESTO GDE MOŽETE DRŽATI MOBILNI: Uništićete mu bateriju i nauditi svom zdravlju!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Povedite računa

OVO JE NAJGORE MESTO GDE MOŽETE DRŽATI MOBILNI: Uništićete mu bateriju i nauditi svom zdravlju!

Tech -
Vlasnici pametnih telefona trebali bi dvaput da razmisle pre nego što svoj uređaj stave u džep, tvrdi nemačko udruženje potrošača.

To je zato jer su litijum-jonske baterije kakve se nalaze u većini pametnih telefona osetljive na toplotu. Sve što je više od 35 stepeni, a telesna temperatura to jest, može znatno da skrati njihov vek trajanja. Pametni telefoni se, naime, hlade cirkulacijom vazduha.

Slično važi i i laptopove koji se mogu pregrejati bez dovoda hladnog vazduha u kućište. Zato laptopove baš i nije pametno koristiti držeći ih u krilu. Pored toga, sve uređaje s litijum-jonskim baterijama treba držati podalje od radijatora i drugih izvora toplote.

Osim toga, neosporno je dokazano da pregrevanje mobilnog telefona u džepu stvara toplotu koja zagreva testise kod muškaraca, što potencijalno može uzrokovati neplodnost. Takođe, po nekim istraživanjima elektomagneni talasi koje emituju mobilni smanjuju pokretljivost spermatozoida do 10 odsto.

Da bi izbegli štetne posledice po zdravlje, mobilne telefone za početak treba držati dalje od tela. Kad se krećete stavite ga u ruksak, a na stolu ga držite čim dalje od sebe. Također, ako mobilni ne koristite u određenim razdobljima najbolje ga je isključiti.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track