(VIDEO) MEDALJA ZA POPULIZACIJU NAUKE: Stiven Hoking ustanovio nagradu za naučnu komunikaciju
Foto: Rumble/screenshot

Kroz medije

(VIDEO) MEDALJA ZA POPULIZACIJU NAUKE: Stiven Hoking ustanovio nagradu za naučnu komunikaciju

Tech -
Slavni britanski kosmolog Stiven Hoking ustanovio je danas nagradu za naučnu komunikaciju koja će nositi njegovo ime.
Foto:Rumble/screenshot
Foto:Rumble/screenshot

"Medalja za naučnu komunikaciju Stiven Hoking" dodeljivaće se pojedincima koji popularišu nauku kroz medije, kao što su film, muzika, pisanje i umetnost.

"Srećan sam što se nalazim ovde ne da bih primio medalju već da bih je najavio", našalio se naučnik, obraćajući se na svečanosti u britanskom Kraljevstvom društvu. "Kada sam napisao 'Kratku istoriju vremena', rečeno mi je da niko neće čitati knjigu o fizici. Na moju sreću, ispostavilo se da to nije tačno", ispričao je on, prenosi AFP. "Ljudi širom sveta pokazuju izuzetno interesovanje za informacije iz nauke... Publika želi da zna, želi da shvati", kazao je Hoking, čija je pomenuta knjiga za kratko vreme od objavljivanja postala bestseler.

Prve medalje sa njegovim imenom biće dodeljene idućeg leta i to u tri kategorije: za naučnu, umetničku i filmsku tematiku. Imena dobitnika biće objavljena na Starmus festivalu, posvećenom nauci i umetnosti, koji će se treću godinu zaredom održati na Kanarskim ostrvima od 27. juna do 2. jula 2016. Jedna od osoba koja podržava ovaj festival jeste i Brajan Mej, gitarista legendarnog britanskog benda "Kvin".

"Kada sam bio dečak, imao sam dva sna, dve strasti: da postanem astronom i da budem muzičar", kazao je Mej. "Astronomiji sam se vratio pre oko osam godina i položio doktorat iz astrofizike", pohvalio se on.

Source: Stephen Hawking launches new award for science communication by ReutersNews on Rumble

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track