PRAVILO BROJ JEDAN: Ovom rečju nikako ne bi trebalo da započnete imejl
Foto: Profimedia

Komunikacija

PRAVILO BROJ JEDAN: Ovom rečju nikako ne bi trebalo da započnete imejl

Tech -
Hotelski magnat Džonatan M. Tiš ima jedno pravilo koje primenjuje na svaku svoju i-mejl prepisku i savetuje da i vi uvažite isto.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Ako postoji jedna stvar koja će primaoca vašeg i-mejla odbiti, to je definitivno početak korespondencije rečju "ja", ili bar tako kaže Džonatan. On veruje da na ovaj način primaocu stavljate do znanja da ste vi najvažnija osoba u tom dijalogu.

Pre nego što je i-mejl postao popularano sredstvo komunikacije, formalne instrukcije za korespondenciju su nešto čemu se u školama pridavao značaj, a za veoma lošu praksu smatrao se početak prepiske rečju "ja". Džonatan je ovo pravilo naučio kada se prvi put zaposlio u hotelu 1980. godine.

"Moj šef mi je rekao da, kad god pišem pismo, a to se danas odnosi na elektronsko, ni u kom slučaju paragraf ne započnem rečju "ja", zato što to automatski znači da ste mnogo bitniji od osobe sa kojom komunicirate", objasnio je nadređeni Džonatanu.

Danas, on nastavlja da ovo pravilo primenjuje na sve svoje korespondencije i ohrabruje ostale da urade isto kao i on. "Kada istrenirate svoj mozak da razmišlja o tome kako da ne iskoristi reč 'ja', postaćete bolji pisac, a to će vas podstaknuti da zaista pristupite problemu. Treba da se zapitate - šta zaista pokušavate da kažete i na koji način to treba da kažete, bez korišćenja ove lične zamenice", objasnio je Džonatan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track