(VIDEO) PRVO TETOVIRANJE PRE 5.300 GODINA: Ledeni čovek na sebi imao 61 tetovažu!
Foto: Facebook/screenshot

Pronađen 1991. godine

(VIDEO) PRVO TETOVIRANJE PRE 5.300 GODINA: Ledeni čovek na sebi imao 61 tetovažu!

Tech -
Tetovaže pronađene početkom godine na mumuficiranom telu "ledenog čoveka", poznatog i kao Eci, nastarije su poznate do danas, otkriva novo istraživanje.

Here are close up images of the tattoos recently discovered on the ribcage of Ötzi, the 5,300-year-old frozen mummy...

Posted by Archaeology Magazine on Wednesday, January 28, 2015

Naučnici su početkom godine, prema pisanju londonskog lista Indipendent, na mumiji staroj 5.300 godina izbrojali 61 tetovažu pomoću specijalne tehnike multispektralnog skeniranja. Najnovijom analizom utvrđeno je da su to najstarije poznate tetovaže.

SCI-TECHÖtzi the Iceman had 61 tattooshttp://milemade.weebly.com/

Posted by MILE Made on Saturday, January 31, 2015

"Ledeni čovek" je pronađen 1991. godine na 3.210 metara nadmorske visine, u glečeru u Ectalskim Alpima, u blizini granice između Austrije i Italije. Prema prvobitnim procenama istraživača, Ecijeva smrt je nastupila 3250. p.n.e, ali su potonje analize pokazale da je on umro ranije, oko 4000. p.n.e, te da su samim tim njegove tetovaža zaista najstarije.

New tattoos have been found on the ribcage of Ötzi, the 5,300-year-old frozen mummy discovered by hikers in the Alps in...

Posted by Archaeology Magazine on Saturday, January 24, 2015

Ecijeve tetovaže sastoje se od crtica i krstića raspoređenih po celom telu. Najviše ih je po nogama kao i na šakama i donjem delu kičme, a napravljene su finim urezima u kožu istrljanom biljnim ugljem i travama.

The body of Ötzi the Iceman preserves 50 tattoos in the form of lines and crosses made up of small incisions in his skin...

Posted by Archaeology Magazine on Monday, December 9, 2013

Prema pisanju francuskog časopisa Science et Avenir, tetovaže su radjene u terapeutske, a ne estetske svrhe. Naučnici navode da je to bila neka vrsta primitivne akupunkture, što objašnjava prisustvo tetovaža na zglobovima na kojima su otkriveni tragovi artroze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track