(VIDEO) JEDU VAM SE SLATKIŠI? Naučnici su nadomak rešenja za problem ove neopisive želje
Foto: Profimedia

Otkriće

(VIDEO) JEDU VAM SE SLATKIŠI? Naučnici su nadomak rešenja za problem ove neopisive želje

Tech -
Ako mislite da je potreba za slatkišima jača od snage vaše volje, prijatno ćete se iznenaditi kad čujete da postoji rešenje.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Naučnici su još jedan korak bliže rešavanju problema poznatog kao "neopisiva želja za slatkišima". Oni su, naime, kod miševa identifikovali hormon koji potiskuje želju za slatkišima, piše u novom radu objavljenom u časopisu "Cell Metabolism".

Ovo otkriće bi moglo da pomogne dijabetičarima, gojaznim ljudima i bilo kome ko preterano uživa u slatkišima tokom praznika.

Hormon FGF21, koji proizvodi jetra kao odgovor na konzumaciju hrane bogate ugljenim hidratima, kao što je beli hleb, šalje signal mozgu koji zatim smanjuje našu želju za slatkišima.

Naučnici su testirali svoju teoriju davanjem navedenog hormona miševima, nakon čega su im dali da izaberu da li žele uravnoteženu ishranu ili onu bogatu šećerom, a oni su pojeli sedam puta manje šećera od onih koji nisu imali te hormone u organizmu, piše "New York Post".

Nažalost, jedini nedostatak je što ovaj hormon ne smanjuje i želju za složenim ugljenim hidratima kao što su torte i različiti slatki pekarski proizvodi.

Source: Candy shop attempts world record for largest peanut butter cup by Reuters on Rumble

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track