(VIDEO) OD ČEGA SU NAČINJENE NAJMANJE ČESTICE? Ovako ni iz čega nastaje nešto
Foto: Youtube/screenshot

Moderna nauka

(VIDEO) OD ČEGA SU NAČINJENE NAJMANJE ČESTICE? Ovako ni iz čega nastaje nešto

Tech -
Na ona najjednostavnija pitanja, ali od suštinske važnosti, često je veoma teško odgovoriti, a ovaj petominutni snimak podstaći će vas na razmišljanje.

Da bi odgovorili na najjednostavniji mogući način, ekipa sa kanala Jutjub "In a Nutshell – Kurzgesagt" napravila je petominutni video u kom je prostim jezikom objašnjena fundamentalna priroda ili bar ona za koju možemo biti sigurni.

Standardni model, ključna teorija iz fizike nagoveštava da smo mi, zajedno sa ostatkom svemira, ništa drugo do nepravilnosti u okeanu energije, koje vodi tek nekoliko prostih, ali izuzetno važnih pravila.

Ukoliko su fundamentalne čestice materije (elektroni, fotoni, kvarkovi...) najmanje stvari u svemiru, od čega su načinjene? Kada bismo iz svemira uklonili svu materiju, da li bi on ostao prazan? Prema dosadašnjem shvatanju fizike, odgovor na to pitanje je, začudo, ne. Naime, moderna nauka ukazuje na to da je "ništa" zapravo temelj postanka materije, a ključ se krije u fizičkim poljima koja prožimaju prostor.

Prema dosadašnjem shvatanju, 17 fundamentalnih čestica kreira se u posebnim poljima koja se mogu uporediti sa mirnim morem koje se lako uzburka delovanjem vetra.

Vetar je u našem slučaju analogija uzbuđenja elektromagnetnog polja koje posledično kreira foton. Na sličan način nastaju kvarkovi koji potom čine jezgro atoma, elektroni koji čine atomske omotače, pa i čestice koje prenose silu, kao što su bozoni.

Opisi iz ovog snimka su pojednostavljeni, a radoznale čitaoce ohrabrujemo da nastave svoju potragu na ovu temu.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track