Najnovije vesti

(VIDEO) MISIJA ROZETA SE OBUSTAVLJA: Robot File se ne oglašava već 5 meseci
Foto: Youtube/screenshot

Haotično sletanje na kometu

(VIDEO) MISIJA ROZETA SE OBUSTAVLJA: Robot File se ne oglašava već 5 meseci

Tech
20:42h
S obzirom da se Robot File ne oglašava pet dugih meseci, misija Rozeta će uskoro morati da bude obustavljena, najavili su naučnici, dodajući da se uprkos svemu ova ekspedicija smatra velikim uspehom.

Source: Philae makes historic landing on comet by rumblestaff on Rumble

Mala svemirska laboratorija, koja već godinu dana boravi na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ne daje znake života od 9. jula. Iako su naučnici u nekoliko navrata pokušali da s njim stupe u kontakt, File, čiji je zadatak bio da prouči kometu, ostao je nem.

"Kako vreme prolazi sve sam manje optimista. Znamo da će energija na Fileu biti sve slabija i slabija, te da u jednom trenutku on više neće biti u stanju da pokrene transmiter", izjavio je za AFP šef misije Filip Godon.

Nekoliko prethodnih dana, okolnosti su bile idealne za buđenje sonde jer se ona nalazila u blizini Rozete, letilice s koje se spustila na kometu i koja joj omogućava komunikaciju sa Zemljom. Strpljenje naučnika, međutim, nije bilo nagrađeno: File je nastavio da ćuti.

Stručnjaci ne znaju da objasne razloge ove tišine: da li je u pitanju hladnoća ili postoji neki tehnički problem? Premda nijedna hipoteza nije odbačena, naučnici veruju da je Fileovo ćutanje posledica njegovog prilično haotičnog sletanja na kometu. Jedna od njegovih "nogu" nije se pravilno zakačila za tlo komete.

Naučnici ipak napominju da je mali robot ispunio 80 odsto svojih ciljeva. Nakon spuštanja, File je tokom 60 sati slao Zemlji dragocene informacije.

Misija je pomogla naučnicima da otkriju organske molekule od kojih je možda nastao život na Zemlji, a analize koje je obavio File još uvek nisu otkrile sve svoje tajne.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...