UZ POMOĆ 3D ŠTAMPAČA: ESA će do 2030. godine izgraditi bazu na Mesecu
Foto: Profimedia

Polazna tačka

UZ POMOĆ 3D ŠTAMPAČA: ESA će do 2030. godine izgraditi bazu na Mesecu

Tech -
Johan Ditrih Verner, direktor Evropske svemirske agencije, kaže da će na Mesecu izgraditi "selo” uspomoć mašina za 3D štampanje, a to bi moglo da pomogne čovečanstvu u istraživanju svemira.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Konferencija, koja je održana u Evropskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju u Nordvejku u Holandiji, okupila je oko 200 naučnika i stručnjaka iz celog sveta, a glavna tema bio je ovaj projekat.

Keti Laurini iz NASA-e navodi da bi nova baza mogla da predstavlja odličnu polaznu tačku za astronaute koji će učestvovati u misiji vezanoj za Mars.

“Pravo je vreme da počnemo da radimo na mogućnostima zahvaljujući kojima će Evropa ispuniti svoje ciljeve u vezi sa istraživanjem svemira”, rekla je Laurini.

ESA je mogućnost izgradnje objekata na Mesecu pomoću 3D štampača ispitala 2013. godine i osmislila materijal koji bi mogao da bude ugrađen u kupole kako bi štito astronaute od radijacije u svemiru. Selo bi se nalazilo na onoj strani Meseca koja se ne vidi sa Zemlje.

Realizaciju ovog projekta dodatno je podstakao pronalazak vode u tečnom obliku na Marsu, što je znatno povećalo šanse za postojanje vanzemaljskog oblika živora na Crvenoj planete.

(news.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track