(VIDEO) GRANICA KOJA RAZDVAJA: Ova fotografija će biti revolucionarna u shvatanju crne rupe
Foto: Profimedia

Sagitarius A*

(VIDEO) GRANICA KOJA RAZDVAJA: Ova fotografija će biti revolucionarna u shvatanju crne rupe

Tech -
Mreža od devet teleskopa, rasprostranjenih širom planete, podešeni su da 2017. godine fotografišu konačni horizont crne rupe.
Ilustracija (Foto:Profimedia)
Ilustracija (Foto:Profimedia)

Konačni horizont je granica koja razdvaja unutrašnjost crne rupe od ostatka svemira. Sve što pređe granicu horizonta biva usisano u masivno telo čije karakteristike fizičari pokušavaju shvatiti decenijama.

Da sve bude još uzbudljivije, nije reč o bilo kojoj crnoj rupi, već jednoj od najimpresivnijih – crnoj rupi Sagitarius A*, suparmasivnom objektu u sazvežđu Strelca, odnosno u samom centru naše galaksije.

Projekat fotografisanja nosi naziv EHT ili Event Horizon Telescope, a biće realizovan zahvaljujući udruženju devet radioteleskopa iz celog sveta, uključujući one iz Čilea, Španije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tim naučnika ispred EHT-a se nada da će rezultat biti jedinstven – fotografija horizonta događaja sa vidljivim nakupinama gasa u njegovoj blizini.

Sagitarius A* ima masu četiri miliona puta veću od našeg Sunca, ali je njegova veličina srazmerno masi "mala" – Sagittarius A* je 63 puta veći od Sunca. S obzirom na to da je ova crna rupa od Zemlje udaljena oko 26.000 svetlosnih godina, posmatrati je jednako je pokušaju da primetite CD postavljen na površini Meseca.

Konačni horizont nije samo egzotično ime, on zaista jeste sferična granica između onoga što možemo posmatrati i onoga što je izgubljeno pod uticajem gravitacije crne rupe.

A naučnici su prošle godine javnost iznenadili do sada neviđenim kosmičkim događajem, po prvi put u dosadašnjoj istoriji je zabeleženo kako crna rupa proždire zvezdu, ali ono što je zanimljivo je da se deo njenog sadržaja vratio nazad.

Source: Massive black hole shreds passing star by rumblestaff on Rumble

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track