WHATSAPP OPET META NAPADA: Ne otvarajte ovakve poruke!
Foto: Whatsapp

Oprez

WHATSAPP OPET META NAPADA: Ne otvarajte ovakve poruke!

Tech -
Korisnicima na mail dolazi poruka koja se maskira kao da stiže iz WhatsAppa. Često stoji obavijest da je stigla audio poruka, no želi se aktivirati trojanac

Korisnici Vocapa na meti su novog napada koji ih na prevaru žele da nateraju da skinu zloćudni program na svoje kompjutere, otkrili su iz Comodo Labsa.

Ovde nije meta sama Vocap aplikacija, već korisnicima na e-mail dolazi poruka koja izgleda kao da je od Vocap, ali detaljnijim pregledom na stvarnu adresu vidi se da ne dolazi od ove društvene mreže.

U naslovu poruke ipak često stoje obaveštenja o raznim glasovnim porukama, a kao znak da nešto nije kako spada na kraju tih poruka stoje razni znakovi poput "xgod" ili "ydkpda". Oni se verovatno koriste za enkodiranje nekih podataka ili identifikovanje primatelja, navode stručnjaci Comodo Labsa.

Svaka od tih poruka sadrži i .zip datoteku u privju, a ako pokušate da je otvorite aktiviraće se varijanta 'Nivdort' trojanca koji se brzo širi kroz kompjuter.

Jednom kad se instalira na kompjuter, hakeri ga mogu koristiti kako bi se domogli osobnih podataka ili daljinski preuzeli kontrolu nad kompjuterom.

"Sajberkriminalci sve više postaju kao trgovci - koriste kreativne statuse kako bi kliknuli i otvorili e-mail poruke koje šire malware", navodi Fatih Orhan iz Comoda. Vocap koji je u vlasništvu Facebooka, koristi više od 900 miliona ljudi.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track