(VIDEO) VODENI MEDVEDIĆI SA ANTARKTIKA: Naučnici posle 30 godina uspešno oživeli životinju
Foto: Profimedia

Tardigrada

(VIDEO) VODENI MEDVEDIĆI SA ANTARKTIKA: Naučnici posle 30 godina uspešno oživeli životinju

Tech -
Naučnici u Nacionalnom institutu za polarna istraživanja u Japanu uspeli su da posle 30 godina odlede "tardigradu", pripadnika male grupe sićušnih beskičmenjaka sa celomom.

via GIPHY

Ovi beskičmenjaci, poznatiji kao "vodeni medvedići" dugački su manje od jednog milimetra i žive uglavnom u ekstremnim i neprijateljskim uslovima na kopnu i u vodi. Njihova mogućnost da svoje metaboličke aktivnosti uspore ili potpuno iskljiče na duži period, omogućava im da ekstremne neprilike kao što su sunčeva radijacija ili visoke temperature prežive.

Prema istraživanju, koje je objavljeno u magazinu "Cryobiology", tardigradi su pronađeni na Antarktiku 1983. godine. Neki primerci odvojeni su iz grupe i smešteni u skladišne na -20 stepena Celzijusovih, a uspešno su odmrznuti u maju 2014. godine.

Jedno maleno biće koje su naučnici posmatrali je posle dve nedelje počelo da se kreće i konzumira hranu. Ova jedinka je snela 19 jaja, a iz 14 su se uspešno izlegle nove jedinke. Nijedan defekt ili anomalija nije primećena kod novorođenčadi.

This little guy is a Tardigrade, or a water bear. In 2008, water bears were the first animals demonstrated to be able to...

Posted by I fucking love science on Tuesday, August 14, 2012

I ranije su tardigradi uspešno odleđivani posle devet godina, ali ovo je prvi primer uspešnog odleđivanja nakon čak 30 godina.

"Ova studija je zabeležila značajan pomak, a buduće studije detaljnije će se pozabaviti ovim fenomenom i prikazati mehanizme koji omogućavaju ovim beskičmenjacima da sa lakoćom prežive najekstreminije uslove", navodi se u publikaciji.

Neki ljudi, skloni teorijama zavere veruju da su tardigrade bića koja su na Zemlju došla sa neke druge planete ili meteorita.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track