(VIDEO) OČEKUJE NAS SPEKTAKULARNI FENOMEN NA NEBU: Moći ćemo da vidimo tri planete na horizontu
Foto: Facebook/screenshot

Planetarna konjunkcija

(VIDEO) OČEKUJE NAS SPEKTAKULARNI FENOMEN NA NEBU: Moći ćemo da vidimo tri planete na horizontu

Tech -
Od 20. januara do 20. februara, bićemo svedoci poravnanja pet planeta na horizontu. Ovaj fenomen imali smo priliku da vidimo i 2005. godine.

**** PLANETS TO ALIGN OVER AUSTRALIAN SKIES THIS WEEK ****On 20 January, all five bright planets – Mercury, Venus,...

Posted by John's Weather Channel - JWC on Sunday, January 17, 2016

Alan Dafi, istraživač u "Swinburne" univerzitetu u Melburnu, Australija kaže da je ovo retko poravnanje u suštini "kapric univerzuma". Sve planete imaju razičitu dužinu orbita i samim tim im je potrebno različito vreme za punu revoluciju oko Sunca, te je prizor poravnanja ovih pet planeta "nešto što moramo doživeti", rekao je on.

Prema dr Tanji HIl, kustosa Melburnskog planetarijuma, sledeću šansu za posmatranje ovog fenomena imaćemo već avgusta tekuće, ali i oktobra 2018. godine.

Od srede, 20. januara, za strastvene posmatrače zvezda je najbolje da ovu pojavu posmatraju pre izlaska Sunca. Venera i Jupiter će biti najuočljiviji, Mars ćemo malo teže videti, ali moći ćemo da primetimo specifičan crveni oreol.

"Veliki izazov biće uočiti Merkur", kaže Alan. Jer Merkur je toliko blizu horizonta, da se samo nakratko pojavi pre nego što Sunce izađe.

Visoke zgrade, drveća i ulična rasveta će zasigurno blokirati pogled na planete. Poravnanje će biti vidljivo od 20. januara do 20. februara i neće vam biti potrebna bilo kakva oprema.

(australiangeographic.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track