(VIDEO) U VELSU SU ŽIVELI ZMAJEVI: Pronađen dinosaurus star 200 miliona godina
Foto: Facebook/screenshot

Stariji rođak Tiranosaurus reksa

(VIDEO) U VELSU SU ŽIVELI ZMAJEVI: Pronađen dinosaurus star 200 miliona godina

Tech -
Pronađene su kosti 'mladolikog' dinosaurusa koji je živeo na prostoru gde se danas nalazi Vels pre oko 200 miliona godina.

Welsh Dracoraptor bones confirmed to be new Jurassic species http://ift.tt/1ZD3kwQ British scientists have confirmed...

Posted by Takyou on Wednesday, January 20, 2016

Naučnici su otkrili lobanju i kosti ogromne zveri blizu Penarta, Vels. Stvorenje je imenovano "Dracoraptor hanigani" i jedno je od najstarijih iz doba jure. "Dracoraptor", na latinskom znači "zmaj pljačkaš", što je očigledna referenca za zmaja na prikazanog na zastavi Velsa. Nik i Rob Hanigan, paleontolozi amateri, pronašli su kosti dok su bili u potrazi za ostatcima "ichthyosaur-a".

Ovaj "zmaj" upoređen je sa Tiranosaurusom reksom, ali nije bio, kako naučnici kažu, toliko zastrašujuć. Kosti još nisu formirane u potpunosti, ali nagađa se da je ovo primerak veoma mladog dinosaurusa.

Forget 'Nessie' we have our very own Dinosaur here in the Vale. A Dracoraptor hanigani to be precise. A distant cousin...

Posted by Visit the Vale on Thursday, January 21, 2016

"Zmaj" je lutao ovim krajevima pre nego što su dinosaurusi zauzeli svet, ali su mu velika pretnja bili krokodili i sisari. Klima u ovom delu Britanije je bila veoma drugačija i mnogo toplija.

Meet the Oldest Jurassic Dinosaur: 200 Million-year-old Meat-eating Dracoraptor http://dlvr.it/DLGk84 #Science #iNewsPhoto

Posted by INews Photo on Thursday, January 21, 2016

"Izumiranje bića iz doba trijasa i jure se uglavnom se prepisuje kasnijem uspehu dinosaurusa kroz juru i kredu, ali pre ovog otkrića smo znali vrlo malo o dinosaurusima sa početka ove diversifikacije i kasnije dominacije dinosaurusa. A sada imamo relativno kompletnog, 70 centimetara visokog i oko 200 centimetara dugačkog, mladog teropoda iz najranijih dana jure u Velsu", rekao je naučnik Stiven Vidovic, sa Univerziteta u Portsmautu.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track