(VIDEO) DA LI STE SE IKADA ZAPITALI: Zašto avioni imaju okrugle prozore?
Foto: Profimedia

Razvoj

(VIDEO) DA LI STE SE IKADA ZAPITALI: Zašto avioni imaju okrugle prozore?

Tech -
Verovatno ste se svi jednom, dok ste posmatrali oblake tokom leta, zapitali zašto avioni imaju okrugle, a ne prozore u obliku kvadrata.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Avio inženjering se tokom godina brzo razvijao i pravio velike napretke, a avioni su mogli da prevezu veći broj putnika i da putuju brže. Takođe, avioni su menjali izgled iz bezbednosnih razloga, uključujući i prozore.

Avioni su populizovani 1950-ih godina, a najistaknutiji među njima bio je putnički avion "Haviland Kometa", koji je imalo kabinu pod pritiskom koja je omogućavala let na većim visinama i brzinama.

Ipak, avion je imao kockaste prozore i 1953. godine dva aviona su se raspala u vazduhu, a u ovim nesrećama je nastradalo 56 ljudi. Razlog za to bili su upravo prozori.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Ako postoji ugao, postoji i slaba tačka. Prozori sa četiri ugla imaju četiri potencijalne slabe tačke, što je avione izlagalo riziku da se sruše zbog vazdušnog pritiska. Razlika između pritiska avionske kabine i spoljašnjosti aviona prouzrokovala je blago širenje aviona, a zbog toga nastaje naprezanje materijala od koga je avion sagrađen, a okrugli prozori sprečavaju ovo naprezanje.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track