NEVEROVATNO OTKRIĆE: Zemlja i Mesec nastali sudarom dve planete
Foto: Profimedia

Pre 4,5 milijardi godina

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Zemlja i Mesec nastali sudarom dve planete

Tech -
Neverovatno istraživanje vodećeg tima sa Univerziteta u Kaliforniji otkriva da je "snažna, direktna kolizija sačinila Zemlju i Mesec, ovakve kakve ih danas poznajemo."
Ilustracija (Foto:Profimedia)
Ilustracija (Foto:Profimedia)

Planetarni embrion po imenu Tea, za koji se pretpostavlja da je veličine Marsa ili Zemlje, sudario se sa Zemljom pre 4,5 milijardi godina kada je naša planeta bila samo 100 miliona godina stara.

Već je poznato da su se Tea i Zemlja sudarile, ali su se pojavili novi podaci koji dokazuju da to nije bio udarac "sa strane", već silovit, direktan udarac, tvrdi tim naučnika sa Univerziteta Kalifornije.

Kolizija "mlade" Zemlje i Tee rezultirala je formiranjem planete Zemlje i Meseca, malog delića koji se odlomio i stvorio svoju gravitacionu silu.

Ilustracija (Foto:Profimedia)
Ilustracija (Foto:Profimedia)

Istraživači su studirali kamenje sa Meseca prikupljenih u tri Apolo misije i upoređivali ih sa vulkanskim kamenjem koje su pronašli na Havajima i u Arizoni. Na njihovo iznenađenje, nije pronađena nikakva razlika u izotopima kiseonika i ustanovljeno je da prikupljeni kamenčići dele isti hemijski sastav.

Edvard Jang, glavni autor nove studije i profesor geohemije i kosmohemije na Univerzitetu Kalifornije kaže: "Nema razlike u odnosu izotopa kiseonika O16 i O17 sa Zemlje i Meseca. Sastav planete Tee je podjednako izmešan sa sastavom Zemlje i Meseca. Ovo objašnjava zašto ne vidimo različite hemijske 'potpise' Tee na Mesecu ili Zemlji."

Prema profesoru Jangu, Tea je rasla i najverovatnije bi postala planeta da je sudar nije uništio.

Drugo istraživanje, koje finansira NASA, opservatorija "Deep Carbon" i Evropski savet za nauku i istraživanja, objavljeno u naučnom magazinu "Science", takođe je postavilo pitanje o nastanku Zemlje. Studija istažuje da li je zbog ove kolizije nestala voda sa Zemlje, pre nego što su asteroidi bogati vodom udarili našu planetu 10 miliona godina kasnije.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track