(FOTO) IMAĆEMO SVETIONIK I U SVEMIRU: Ruski satelit biće najsjajnija zvezda na nebu
Foto: Facebook/screenshot

Biće jedan od najsvetlijih objekata posle Meseca

(FOTO) IMAĆEMO SVETIONIK I U SVEMIRU: Ruski satelit biće najsjajnija zvezda na nebu

Tech -
Grupa ruskih inženjera prikupila je 17.500 funti za lansiranje satelita koji će biti jedan od najsvetlijih objekata na nebu.

Russian Crowdfunded Satellite Set to Become the Night Sky's Brightest StarA Russian team of aerospace engineers and...

Posted by StarTalk on Saturday, February 27, 2016

Tim iza projekta "Majak" ili "Svetionik", sakupio je 1,8 miliona rubalja, i time premašio svoj prvobitni cilj od 1.5 miliona rubalja.

Ova sredstva biće investirana u istraživanje i proizvodnju prototipa, ali krajnji cilj jeste da se satelit lansira u orbitu. Kada bude poslat u orbitu, satelit će se razviti u reflektor piramidalnog oblika, dizajniranog da uhvati što više sunčeve svetlosti.

Tim iza projekta tvrdi da će Sunce pretvoriti ovaj satelit u najblistaviji objekat na nebu, posle Meseca, i da će služiti da podseti svet "ko je bio prvi u svemiru".

Inženjeri su se sa ruskom svemirskom agencijom Roskosmos dogovorili da Majak satelit smeste na Sojuz 2 raketu, čije je lansiranje zakazano za sredinu 2016. godine. Ipak, ne zna se da li će projekat biti završen u ovom vremenskom okviru.

To make sure the spot of sunlight reflected by the satellite can be seen by the most number of people, we decided to...

Posted by CosmoMayak on Monday, January 25, 2016

Saradnici kraudfanding kampanje na ruskom vebsajtu "Boomstarter", dobiće puno poklona, u zavisnosti od toga koliko su pomogli projektu. Oni koji su donirali 100.000 rubalja dobiće "Majak" brendirani teleskop, a oni koji su donirali 300.000 ili više biće nagrađeni pozivnicom da uživo prate lansiranje u Kazahstanu.

Tim se takođe nada da će ovaj projekat podstaći mlade da se bave naukom i istraživanjem svemira.

The Mayak satellite will have an orbit of 600 km (approx. 400 miles). This altitude is most common for satellite taking...

Posted by CosmoMayak on Wednesday, February 17, 2016

Osim toga, ljudi će preko aplikacije koja je napravljena, moći da prate orbitu satelita i da saznaju kada se satelit nalazi iznad njihovih kuća.

Isto tako, inženjeri se nadaju da će eksperimentalna oprema koja se nalazi na satelitu "Majak" biti primer ostalim naučnicima koji su posvećeni rešavanju problema otpada u kosmosu.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track