(VIDEO) OVAKVE ČASOVNIKE JOŠ NISTE VIDELI: 10 najneverovatnijih satova na svetu od kojih zastaje dah
Foto: Youtube/screenshot

Impozantni primerci

(VIDEO) OVAKVE ČASOVNIKE JOŠ NISTE VIDELI: 10 najneverovatnijih satova na svetu od kojih zastaje dah

Tech -

Cena satova pravda se zlatnim kućištem, skupocenim materijalima i vremenom koje je potrebno za izradu.

A neki od njih veoma su nepristupačni, te samo mali broj ljudi sebi može priuštiti ovakav luksuz. Predstavljamo vam 10 najunikatnijih satova na svetu.

1. "Richard Mille Tourbillon RM 56-02 Sapphire" - ovo je sat sa transparentnim kućištem napravljenim od čvrstog safira, a otporan je i na ogrebotine i vodu i to do tri metra dubine. Napravljeno je samo deset ovakvih satova, od kojih svaki košta 2,02 miliona dolara. Svaki od njih zahteva “40 dana kontinuiranog 24-časovnog sklapanja i 400 dodatnih sati finalnih radova”.

2. "Louis Moinet Meteoris" - časovnik koji je takođe poznat kao svemirski, napravljen je od asteroida, meteora i prastarih meteorita koji nisu dostupni na Zemlji. Njegova vrednost procenjena je na 4,6 miliona dolara.

3. "Big Bang" - ovo je jedan od najskupljih i najlepših časovnika na svetu. Sadrži čak 1280 dijamanata težine 140 karata, a napravljen je od osamnaestokaratnog belog zlata. Cena sata je 5 miliona dolara.

4. "Henry Graves" jedan je od najkomplikovanijih časovnika na svetu. Za dizajniranje i izradu bilo je potrebno 5 godina. Časovnik je konačno završen 1933, a napravljen je od osamnaestokaratnog zlata. Njegova vrednost procenjena je na 11.000.000 dolara

5. "Chopard 201 Carat" - Ovo je definitivno jedan od najluksuznijih i najlepših časovnika. On je ukrašen je sa dvanaestokaratnim dijamantima, petnaestokaratnim roze dijamantom, jedanaestokaratnim belim i 163 karatnim žutim dijamantom. Vrednost časovnika procenjena je na oko 25 miliona dolara.

6."Labyrinth Playground" - Ovaj "sat" nema ni brojeve ni kazaljke. Umesto toga, dolazi sa mehanizmom minijaturnog lavirinta koji služi za igru. Sat je izrađen u dva modela - u belom i pink zlatu. Sat-narukvica izrađena je od kože Luizijana aligatora i postavljena je satenom, a časovnik je u celosti napravljen od osamnaestokaratnog zlata sa krunicama od kristala safira. Kuglica u lavirintu napravljena je od čiste platine. Da bi pobedio u igrici, vlasnik Hautlence Lavirinta pomera ručni zglob dok kuglica ne upadne u jednu od dve rupe na bazi. Potom preko mehanizma za navijanje aktivira mali mehanički lift koji vraća kuglicu za sledeću rundu.

7. "Roger Dubuis Excalibur Quatuor" - Da bi se napravio jedan ovakav sat potrebno je 2.400 radnih sati i više od sedam godina dizajniranja i istraživanja. Svaki od njegovih balansa pulsira četiri puta u sekundi, pa umesto klasičnog “kucanja” u njemu se čuje blago zujanje. Postoje samo tri ovakva sata na svetu, svaki sačinjen od 590 delova i sa cenom od 1,1 milion dolara.

8. "Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica à grande Sonnerie" – Sa 1.472 dela obo je jedan od najsloženijih satova na svetu. Ima kalendar, leteći turbijon, a rad na razvoju ovog remek dela trajao je pet godina. Sat dolazi uz Hybris Mechanica 55 sef koji je uključen u cenu. Reč je o kutiji obloženoj kožom sa sigurnosnom bravom i zvučnicima, koji vam omogućavaju da slušate otkucavanje sata, čak i kad je zatvoren unutra, vrednost sata je 1,5 miliona dolara.

9. "Greubel Forsey Art Piece 1" - Pored duplih turbijona, prelepog plavog kućišta i safirne poleđine, ovaj sat ima i sićušno delo umetnika Vilarda Vigana. Reč je o malenom zlatnom brodu koji možete videti ako gledate kroz nešto što podseća na krunu, ali je zapravo lupa namenjena ovoj mikroskopskoj skulpturi. Cena Greubel Forseya zapravo nije poznata, ali se procenjuje da iznosi između jednog i dva miliona dolara.

10. "Breguet Grande Complication Marie- Antoinette"- Ovaj impozantan sat navodno je naručio ljubavnik Marije Antoanete. Njegovu izradu započeo je Abraham Luis Breget 1782. godine, a 1827. godine, 4 godine posle njegove smrti, njegov sin završio je izradu.

Rezultat dugogodišnjeg rada bio je predivan dizajn, klasa i tehnologija koja je sadržaka svaku funkciju koja je u to vreme bila moguća. Sat je obložen zlatom, a može se videti komplikovani mehanizam koji ga pokreće. Breget je koristio safir kako bi smanjio trenje.

Marija Antoaneta nije videla sat, jer je njegova izrada završena 34 godine nakon njene egzekucije, ali bi sigurno bila impresionirana. Časovnik je početkom dvadesetog veka ukraden i vraćen tek 2007. godine. A 2014. njegova vrednost procenjena je na 30 miliona dolara.

(Alux)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track