Informatičko kodiranje u čast ulaska Fejsbuka na berzu

Informatičko kodiranje u čast ulaska Fejsbuka na berzu

Tech -
Zaposleni u "Fejsbuku" su pozvani da se prijave za maraton u kodiranju - "hakaton" koji će početi večeras u prostorijama "Fejsbuka" u Menlo Parku, usred Silikonske doline

NJUJORK - "Fejsbuk" bi trebalo da proslavi ulazak na berzu celovečernjim informatičkim kodiranjem koje će biti završeno u petak ujutro u šest časova po istočnoameričkom vremenu (15 časova po srednjoevropskom).

Tada će Mark Zakerberg, izvršni direktor i jedan od osnivača "Fejsbuka", označiti otvaranje njujorške berze Nasdak pre prvog javnog kotiranja na njoj ove društvene mrežej, objavili su danas francuski elektronski mediji.

Zaposleni u "Fejsbuku" su pozvani da se prijave za maraton u kodiranju - "hakaton" koji će početi večeras u prostorijama "Fejsbuka" u Menlo Parku, usred Silikonske doline, u saveznoj državi Kalifornija objavljeno je na internet stranama za specijalizovane informacije.

Zakerberg je sa još tri prijatelja sa univerziteta Harvard formirao "Fejsbuk" 2004, a danas kompanija ima preko 3.000 zaposlenih.

U ovom mesecu je Fejsbuk imao preko 900 milion aktivnih korisnika od kojih je više od polovine to činilo prenosnim uređajima.

Fejsbuk je još u januaru 2009. u studiji analitičkog servisa za promet na internetu Compete.com, proglašen za najkorišćeniju društvenu mrežu mereno brojem mesečnih korisnika.

Tokom 2011. je Frejsbuk imao promet od 3,71 milijardu dolara Nasdak je posle Njujorške berze (NYSE), druga po veličini berza mereno vrednošću akcija kompanija koje su registrovane na njoj.

"Fejsbuk" će pokušati da zaradi 14,7 milijardi dolara na berzi Nasdak na osnovu nove procene vrednosti njegovih akcija na između 93 i 104 milijarde dolara (procena dosad bila između 77 i 96 milijardi dolara), preneli su francuski elektronski mediji.

Novom procenom se premašuje u velikoj meri rekord uvođenja na berzu američkih kompanija koga je dosad držao ekspres prevoznik UPS (procenjen na 60,2 milijarde dolara 1999.), piše list "Eho" (Ećos) u svom "onlajn" izdanju.

Uprkos skepticizmu nekih analitičara vezano za taj "optimistički" cilj, "Fejsbuk" se nada da će zaraditi do 14,7 milijardi dolara stavljanjem na tržište oko 337,4 miliona akcija.

"Kupiću akcije u "Fejsbuku" po bilo kojoj ceni", istakao je suosnivač "Epla" Stiv Voznijak koji nije jedini koji to namerava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track