Skočila vrednost akcija Fejsbuka prvog dana trgovine

Skočila vrednost akcija Fejsbuka prvog dana trgovine

Tech -
Akcije Fejsbuka u prvim jutarnjim statima trgovine u Njujorku dostigle su vrednost od 42,05 dolara

NJUJORK - Akcije internet kompanije Fejsbuk skočile su za više od 10 odsto prvog dana trgovine na Njujorškoj berzi.

Pošto je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg simbolično zvonom u sedištu kompanije u Menlo Parku, u Kaliforniji, jutros označio izlazak na berzu, akcije Fejsbuka u prvim jutarnjim statima trgovine u Njujorku dostigle su vrednost od 42,05 dolara.

Fejsbuk i bankarski investitori juče su utvrdili početnu cenu akcija na 38 dolara, što znači da je već prvog dana trgovine ona premašena za 10 odsto.

Kompanija će preko berze ponuditi akcije investitorima u vrednosti od 16 milijardi dolara, što će vrednost Fejsbuka dići na 104 milijarde dolara.

Time će Fejsbuk postati najvrednija američka kompanija ikada koja je izašla sa svojim akcijama na berzu.

Vrednost Fejsbuka ubuduće će zavisiti od investitora, odnosno od ponude i potražnje na berzi. Fejsbuk ima oko 900 miliona korisnika u svetu.

Ta društvena mreža koristi se za razmenu poruka, informacija, fotografija i drugog sadržaja.

Fejsbuk je jedna od nekoliko internet kompanija koje su poslednjih godina izašle na berzu.

U prvom kvartalu ove godine Fejsbuk je zabeležio neto dobit od 205 miliona dolara i ukupne prihode od 1,06 milijardi dolara.

Prošle godine kompanije je napravila zaradu od milijardu dolara. Izlazak Fejsbuka na berzu smatra se jednim od ključnih poslovnih poduhvata za celokupni razvoj interneta i kompanija koje posluju preko onlajn mreže. Pre Fejsbuka na takav korak odlučio se Gugl 2004. godine.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg ima samo 28 godina. On je, zajedno sa svojim prijateljima, dok je bio student na Harvardu, napravio Fejsbuk s ciljem da pre svega omogući komunikaciju uskog kruga studenata tog univerziteta.

Fejsbuk je postao globalna mreža 2004. godine, kada je pokrenut kao internet sajt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track