Najnovije vesti

(VIDEO) U ČAST NAJVEĆEM SRPSKOM NAUČNIKU: Niški osnovci izgradili Teslin toranj u video-igrici
Foto: Printscreen

Majnkraft toranj sa pitanjima o Teslinom životu

(VIDEO) U ČAST NAJVEĆEM SRPSKOM NAUČNIKU: Niški osnovci izgradili Teslin toranj u video-igrici

Tech

Četvorica učenika sedmog razreda niške OŠ “Sreten Mladenović Mika” u svetski poznatoj igrici “Majnkraft” napravili su edukativni Teslin toranj i zahvaljujući toj ideji ušli među 10 najboljih škola iz cele Srbije u takmičenju “Budi kao Tesla”.

Ovo nacionalno takmičenje inspirisano je životom i dostignućima Nikole Tesle, sa idejom da osnovci iz cele Srbije kroz svoje projekte popularizuju život i rad najvećeg srpskog naučnika.

Do 16. juna je na konkurs pristiglo preko stotinu radova iz 42 škole, a među deset najboljih su se, zajedno sa vršnjacima iz Zaječara, Požege, Kraljeva, Beograda, Kikinde, Kragujevca i Banatskog Karađorđeva, našli i učenici ove niške škole.I dok je učenicima na raspolaganju bila mogućnost da na konkurs pošalju video ili audio zapise, slike ili fotogradije, tekstove i grafičke dokumente čija se tematika može povezati sa Teslinim radom, Nišlije su se odlučile za video-igricu.

Dve nedelje su sedmaci Luka Veličković, Milutin Kocić, Uroš Marković i Nikola Stamenković, pod mentorstvom nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja Aleksandra Stojkovića, “gradili” Teslin toranj na poljima svetski poznatog “Majnkrafta”.

Unutar “tornja“ postavljene su table sa pitanjima o Teslinom životu i radu, a svakim tačnim odgovorom na pitanja u ovom svojevrsnom kvizu igrač prikuplja poene i prelazi nivoe.

Nastavnik Stojković kaže da je video-igrica bila dobar način da se spoje edukacija i zabava.Neki su snimali filmove, radili pozorišne predstave, eksperimente, a mi smo hteli smo da budemo različiti. Iskoristili smo za to popularni “Majnkraft”, koji se zasniva na sklapanju kockica i blokova od kojih se mogu praviti građevine.  U šestom razredu se na tehničkom prave makete raznih građevina, pa zašto ne bi i u igrici", objašnjava nastavnik.

Kako kaže, na Zapadu postoji trend da se igrice upotrebljavaju u nastavi, jer je to odličan način da se deci približi nauka kroz tehnologiju koju svakodnevno koriste.

"Manje od dve nedelje im je bilo potrebno da naprave toranj. Bilo im je veoma zanimljivo i jako su se posvetili tome pored svih obaveza koje su imali pred kraj školske godine. Ja sam samo dao ideju, a rad je u potpunosti njihov", objašnjava Stojanović.

Glasanje za najbolji učenički projekat od ovih deset traje od 27. juna do 8. jula. Pobednik će biti proglašeni 10. jula, kada će biti dodeljena i nagrada.

Južne vesti

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...